Rekurzeme.lv ARHĪVS

Uzlabojiet uzņēmuma naudas plūsmu ar faktoringa palīdzību

2020. gada 16. decembris 00:00

53
Uzlabojiet uzņēmuma naudas plūsmu ar faktoringa palīdzību

“Ja jūsu uzņēmuma naudas plūsma pamatā veidojas no klientu apmaksātajiem rēķiniem, tad faktorings ir pakalpojums, ar kura palīdzību naudas apriti padarīt daudz paredzamāku un stabilāku,” skaidro SIA “PayRay” vadītājs, finanšu nozares un faktoringa eksperts Mareks Basankovičs.

Rēķinus, ko uzņēmums izsniedz saviem klientiem, visbiežāk var apmaksāt ilgākā termiņā, tāpēc paredzēt, tieši kurā datumā nauda ienāks uzņēmuma kontā, nevar. Mazākiem un vidējiem uzņēmumiem tas var radīt grūtības nodrošināt preču iegādi, norēķinus ar piegādātājiem, pat algu izmaksu. Faktorings ir finanšu pakalpojums, ar kura palīdzību uzņēmums naudu par izsniegtajiem rēķiniem var saņemt uzreiz, padarot finanšu līdzekļu plūsmu efektīvāku un paredzamāku.

Kas ir faktorings un kādi ir tā veidi
Faktoringu dēvē arī par rēķinu finansēšanu. Tas nozīmē, ka uzņēmumam, kurš izmanto faktoringu, ir iespēja saņemt naudu par izsniegtajiem rēķiniem uzreiz pēc to izrakstīšanas, nevis gaidīt, kad klients veiks rēķina apmaksu.

“Latvijā faktorings vēl ir maz pazīstams pakalpojums. Daudzi mazie un vidēji uzņēmumi nezina par tā sniegtajām iespējām, tāpēc redzam potenciālu faktoringa tirgus attīstīšanai, orientējoties tieši uz mazajiem biznesiem, jo tiem pieejamie finansējuma avoti bieži vien ir ierobežoti vai ar pārāk augstām prasībām,” stāsta M. Basankovičš.

SIA “PayRay”, kurš nesen uzsācis darbību Latvijā un faktoringu izvirzījis par vienu no saviem pamatpakalpojumiem, jau pirmajos mēnešos pēc darbības uzsākšanas izjutis uzņēmumu interesi par faktoringu un iespējām, ko šis pakalpojums var sniegt viņu biznesam. Ir jūtams, ka pašreizējā situācijā, kad globālie notikumi ietekmē ikvienu biznesu, uzņēmumi meklē jaunus ceļus, pielāgojas un arī ir gatavi izmēģināt alternatīvus risinājumus, kas varētu sniegt biznesam jaunu atspērienu.

Finanšu nozarē darbojas vairāki faktoringa veidi un modeļi:
    • bez regresa;
    • regresa;
    • konfidenciālais;
    • ar kredīta apdrošināšanu.
Pakalpojuma sniedzējs palīdz uzņēmumiem saprast un izvēlēties tieši viņu biznesa situācijai piemērotāko, izvērtējot uzņēmuma darbības specifiku un finanšu stāvokli.

Kā faktoringa pakalpojumi strādā
Pēc tam, kad uzņēmums ir noslēdzis savām vajadzībām atbilstošu faktoringa līgumu, tiek nodrošināta ātra un efektīva līguma izpilde ikreiz, kad tas nepieciešams. Klasiskā faktoringa pakalpojumā ir vairāki soļi:
    • Klientiem izrakstītie rēķini tiek iesniegti faktoringa uzņēmumam.
    • Faktoringa nodrošinātājs tuvāko dienu laikā izmaksā uzņēmumam līdz 90% no rēķina summas.
    • Klienti rēķinus samaksā faktoringa uzņēmumam.
    • Kad rēķini apmaksāti pilnībā, uzņēmumam tiek izmaksāta atlikusī summa.
    • Pakalpojuma sniedzējs no rēķina summas ietur līgumā paredzētos procentus.

Uzņēmuma ieguvumi, izmantojot faktoringu
Faktoringa pakalpojumu izmantošana uzņēmumam var piedāvāt vairākas priekšrocības un ieguvumus, kuri palīdzēs ne tikai stabilizēt uzņēmuma naudas plūsmu, bet arī īstenot attīstības plānus, ļaujot būt soli priekšā konkurentiem.
    • Paredzama un ātra naudas plūsma uzņēmumā, kas ļauj plānot finanses ilgākā termiņā.
    • Vairāk uzmanības var veltīt pamatdarbam – kvalitātei, ražošanai, klientiem.
    • Rēķinu apmaksas kontroli veic faktoringa nodrošinātājs.
    • Uzņēmums saviem klientiem var piedāvāt elastīgākus rēķinu apmaksas nosacījumus.
    • Līdzekļu iegūšana ar faktoringu ir ērtāka, ātrāka un bez pārmērīgas birokrātijas.

“PayRay” faktoringa pakalpojumi un to priekšrocības
Lietuvas bankas meitasuzņēmums SIA “PayRay” savu darbību Latvijā uzsācis nesen, bet faktoringa tirgū ienāk ar vairākām spēcīgām konkurences priekšrocībām, kuras klientiem garantēs drošu un mūsdienīgu pakalpojumu.

Pēc tam, kad klienta uzņēmums pieteicies pakalpojumam, “PayRay” no savas puses vienmēr nodrošina ātru lēmuma pieņemšanu un elastīga sadarbības plāna izveidi. Naudas izmaksas “PayRay” nodrošina jau tās pašas dienas laikā, ja pieprasījums iesniegts līdz 12.00.

“PayRay” var piedāvāt klientiem elastīgus un individuāli pielāgotus nosacījumus, tāpēc sadarbība iespējama arī tiem uzņēmumiem, kuri kādu iemeslu dēļ nav varējuši saņemt finansiālu atbalstu no bankas.