Rekurzeme.lv ARHĪVS

Iemesli, kāpēc var noraidīt kredīta pieteikumu

2021. gada 23. janvāris 00:00

42
Iemesli, kāpēc var noraidīt kredīta pieteikumu

Iemeslu, kuru dēļ netiek piešķirts kredīts, var būt ļoti dažādi. Pēc “risk based” modeļa ir vairāk nekā 4000 kritēriju, pēc kuriem novērtējumu sniedz automatizēts programmas algoritms. Balstoties uz šiem kritērijiem, kur programma informāciju ievāc ne tikai no valsts pieejamām informācijas sistēmām, bet arī no mājaslapām, kur noticis aizņēmums, tiek pieņemts lēmums ar augstu precizitāti bez cilvēciskā faktora.

Bez šiem modeļiem lēmumu par atteikumu pieņem arī pati kredīta kompānija, individuāli izvērtējot katra klienta vispārējo aizņēmēja profilu, kur tiek analizēta informācija, vai potenciālajam klientam ir darbs, kāda ir ienākumu un izdevumu attiecība un iepriekšējā kredītvēsture un citiem faktoriem, kurus modelis var uzreiz neiekļaut, piemēram, steidzamības kārtā. Šāds pasākumu komplekss palīdz sniegt prognozi, vai aizņēmējs pārāk daudz neaizņemas un neuzņemas pārāk lielas saistības, kuras varētu kļūt par pārāk lielu apgrūtinājumu, ja, piemēram,  zaudē darbu.

finance43 eksperti ir apkopojuši visbiežākos iemeslus, kādēļ tiek noraidīti kredīta pieteikumi:

  • Negatīva kredītvēsture un zems kredītpunktu reitings. Aizdevējam tas ir ļoti vitāls indikators, kas parāda, kā klients ievēro savas saistības. Jo zemāks ir rādītājs, jo riskantāks aizdevums. Negatīva vēsture un zems kredītpunktu novērtējums norāda, ka potenciālais klients kavējis vai nav veicis maksājumus un nav ievērojis līgumā noteikto. Arī daļēja saistību izpilde var būt par iemeslu zemam kredītpunktu vērtējumam un sekojoša atteikuma.

  • Nepietiekami oficiālie ienākumi attiecībā pret aizņēmuma summu. Arī ļoti svarīgs indikators, jo no tā izriet, vai regulārie ienākumi ļauj racionāli aizdevumu atmaksāt atpakaļ. Ja summa, ko vēlas aizņemties ir pārāk liela, to vienkārši neapstiprina un klientam tiek atteikts šāds pieprasījums.

  • Jau veikti pārāk daudz aizņēmumi no vairākām kredītiestādēm. Šis atteikuma iemesls ir tāds, ka aizdevējs klienta aizņemšanās pieprasījumā saskata pārāk lielus riskus, jo ienākumu apmērs nav atbilstošs izdevumiem. Aizdevējs ļoti strikti skatās, kādu daļu klienta ienākumu tiek novirzīts kredīta maksājumiem. Parasti šiem saistībām nevajadzētu pārsniegt 30% no kopējiem ienākumiem. Pat, ja klients savā pieteikumā melo par ienākumu lielumu, aizdevējs var viegli pārbaudīt šo informāciju valsts pieejamās informācijas sistēmās.

  • Pārāk daudz darba vietu. Jā. Eksperti novērojuši, ka arī tas ir riska faktors, jo tas norāda uz nestabilu ienākumu plūsmu un spējām pildīt saistības. Turklāt darba nomaiņas starpperiodos aizņēmējam var nebūt ienākumu, lai segtu pat savas pamatvajadzības. Aizdevējam ir ļoti svarīgi, lai klienta ienākumi būtu stabili un paredzami.


Pārāk liels vecums. Izklausās diskriminējoši, bet aizdevēji arī šajā faktorā saskata risku, jo pienākot lielākam vecumam un uzņemoties jaunas saistības uz vairākiem gadiem, var nenotikt pilnīga saistību izpilde klienta nāves. Šobrīd maksimālais vecums, kādā tiek apstiprināti aizņēmumi ir līdz 75 gadiem. Pēc šī vecuma sliekšņa sasniegšanas, aizņēmuma pieteikumi pārsvarā tiek atteikti, ja vien nav kāds vērtīgs īpašums vai cits aktīvs ar lielu vērtību.

Saņemot atteikumu nevajadzētu uzskatīt, ka tā ir pie visiem aizdevējiem, jo atteikums vēl nenozīmē zaudējumu. Atteikuma gadījumā vienmēr būtu potenciālajam klientam jānoskaidro, kāpēc tika atteikts aizņēmums. Iespējams, aizdevējam trūka kāda informācija, lai pieņemtu lēmumu un tāpēc nebija drošs par aizņēmēja spējām pildīt saistības. Paskaidrojot visus apstākļus, aizdevējs var caurlūkot pieteikumu vēlreiz vai samazināt aizņēmumu summu. Ja arī paskaidrojumi nav bijuši pietiekami argumentēti, lai pārskatītu pieteikumu, tad potenciālais klients vienmēr var doties pie cita aizdevēja. Bez tam interneta vidē vienmēr var atrast dažādas formas un salīdzināšanas portālus, kur var ievadīt nepieciešamo informāciju, lai pēc saviem kritērijiem atrastu piemērotāko aizdevēju, kuram nav stingras aizņemšanās prasības. Atrodot šādu aizdevēju būtu obligāti jāiepazīstas ar visiem līguma punktiem.

* Reklāmrakstu sagatavoja un apmaksāja Winston Smith Finance” OÜ.