Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kā atrast īsto kreditoru, ja nolēmāt aizņemties?

2021. gada 29. marts 00:00

102
Kā atrast īsto kreditoru, ja nolēmāt aizņemties?

Kredīta pakalpojumi būtu jāuztver tieši tāpat kā citi ikdienas pakalpojumi, izvēloties finansiāli izdevīgāko un uzticamāko pakalpojuma sniedzēju. Tomēr daļa sabiedrības aizņemas impulsīvi, neiedziļinoties aizdevuma nosacījumos. Tas savukārt noved pie lielākiem maksājumiem un sliktākas kredītu pieredzes.

Ar ko atšķiras banku un nebanku aizdevēji?

Divas lielākās kategorijas, kādās aizdevējus var iedalīt, ir banku un nebanku aizdevēji. Bankās ierasts aizņemties lielākas summas uz garāku termiņu (piemēram, hipotekārais kredīts), bet pie privātajiem aizdevējiem biežāk ņem patēriņa vai auto kredītu uz laiku līdz pāris gadiem. Tas izskaidrojams ar to, ka privātie aizdevēji parasti ir mazāk skrupulozi attiecībā uz dažādiem nosacījumiem un būtībā interesējas tikai par aizņēmēja spēju atdot aizdevumu. Bankas turpretim var pieprasīt algu saņemt konkrētās bankas kontā, izziņu no darbavietas par pārbaudes laika beigām, ieņemamo amatu u.c. dokumentus.

Kāpēc kredītu nosacījumi jāsalīdzina?
Konkurences ietekmē kredītu nosacījumi regulāri mainās. Kāds aizdevējs, kas agrāk bijis dārgs, procentu likmes var būt jau samazinājis, savukārt kāds cits atkal tās palielinājis. Tāpēc pirms katra jauna aizdevuma ņemšanas (kurš ir izvērtēts) būtu ieteicams veikt kredītu salīdzināšanu un iepazīties ar jaunākajām procentu likmēm kādas piedāvā Latvijas aizdevēji. Salīdzināšanu ērti iespējams izdarīt Somijas uzņēmuma Sortter mājaslapā. Sortter strādā kā kredītu salīdzināšanas vietne, apkopojot visus aizdevumu piedāvājumus un tos sakārtojot pēc izdevīgākā.

Līdzās visa veida kredītu salīdzināšanai Sortter mājaslapā arī var izlasīt svarīgāko informāciju par aizdevumiem un aizdevējiem, kā arī Sortter blogā pat smelties iedvesmu idejām kā veiksmīgāk pārvaldīt savas finanses un ietaupīt.

Kam pievērst uzmanību, izvēloties aizdevumu?
Savā būtībā aizdevumi cits no cita daudz neatšķiras, jo pats pakalpojums – aizņemties naudu un to vēlāk atmaksāt – nemainās. Tas arī ir iemesls, kāpēc cilvēki bieži īpaši nepēta nosacījumus, uz kuriem aizņemas. Tomēr tā ir kļūda, jo tieši šo nosacījumu dēļ ievērojami var mainīties kopējā summa, kas par  aizdevumu jāatmaksā. Tā, piemēram, ņemot 1000 eiro lielu patēriņa kredītu uz 2 gadiem, pie viena aizdevēja var nākties atmaksāt 1400 eiro (58 eiro mēnesī), bet pie cita jau 2000 (83 eiro mēnesī). Šim punktam – kopējai atmaksas summai – jābūt iekļautai līguma nosacījumos, un tas arī ir svarīgākais nosacījums līgumā. Tāpat uzmanība jāpievērš tam, vai nav paredzēta komisijas maksa par aizdevuma izsniegšanu, procentu likmēm (jo zemākas, jo labāk!), kā arī ikmēneša summai, kas jāmaksā par aizdevumu.

No kā uzmanīties aizņemoties?
Visiem aizdevuma tipiem ir sava veida “zemūdens akmeņi”. Tā, piemēram, ātro kredītu gadījumā būtiski ir iepazīties ar kredīta atmaksas nosacījumiem un soda procentiem, ja kredīts netiek atdots pilnībā. Tā kā ātro kredītu parasti ņem uz mēnesi, pastāv visai liels risks, ka pēc mēneša visu aizdevumu var būt grūtības atmaksāt. Ja, piemēram, paši kredītprocenti ir 2% mēnesī, savukārt maksa par aizdevuma pagarināšanu vai sods par neatmaksāšanu laikus, ir 15% no kredīta summas, šāds aizdevums var izrādīties ļoti dārgs. Banku aizdevumu gadījumā līgumā var būt paredzēti mainīgi kredītprocenti, kas var palielināt kopējo atmaksas summu. Ja vēlaties drošību, izvēlaties fiksētu procentu likmi – ja tāda pieejama.

Auto kredītu gadījumos nereti jārēķinās ar līgumā paredzēto nosacījumu, ka kredīta darbības laikā automašīnai obligāta ir KASKO apdrošināšana. Tā kā šī apdrošināšana nav lēta, šis punkts var ievērojami sadārdzināt kredītu. Tādā gadījumā varbūt izdevīgāk ir pat izvēlēties patēriņa kredītu.

Tāpat jāņem vērā, ka aizdevēji reklāmas materiālos vienmēr norāda zemākās iespējamās procentu likmes. Bet patiesā procentu likme parādās tikai tad, kad izvērtē konkrētā aizdevēja kredītvēsturi un maksātspēju. Šīs likmes var būtiski atšķirties!

Sortter OY
Tālrunis: +358 9 8566 5550
E-pasts: asiakaspalvelu@sortter.fi
Mājaslapa: https://sortter.com/lv-lv/