Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kā sagatavoties bērna vizītei pie zobārsta

2021. gada 24. aprīlis 00:00

47
Kā sagatavoties bērna vizītei pie zobārsta

Bērnu zobārstniecība ir temats, kas izraisa daudz emociju, jo liela daļa no mums zobārsta kabinetā ir guvuši pieredzes, kuras nevēlētos atkārtot un noteikti gribētu aiztaupīt saviem bērniem. Kā sagatavoties bērna vizītei pie zobārsta, lai šis notikums būtu bez asarām un bailēm, kas vēlāk vilktos līdzi visu mūžu?

    • Nenodot bērnam savu negatīvo pieredzi
Vecākiem un citiem ģimenes locekļiem jānoliek malā sava negatīvā pieredze ar zobārstu, ja tāda bijusi. Noteikti nevajag stāstīt bērnam šausmu stāstus par piedzīvoto zobārsta kabinetā. Bērnu iztēle ir ļoti spilgta, tāpēc šādi stāsti var radīt lielu postu. Jāatceras, ka šodienas zobārstniecība vairs nav tā pati, kas bija pirms desmit, divdesmit un vairāk gadiem. Nozare attīstās ļoti strauji, tiek izmantotas jaunākās paaudzes darba metodes, materiāli un atsāpināšanas veidi.

    • Bērnam saprotamā valodā pārrunāt vizīti

Vecākiem pirms vizītes mājās ar bērnu jāpārrunā, kas notiks zobārsta kabinetā. Jāizmanto vienkārša valoda, godīgi jāpastāsta, ko darīs ārsts un kas jādara bērnam. Jāuzsver, ka zobārsts vēlas palīdzēt un nenodarīs sāpes.

Ja bērns informāciju labāk uztver vizuāli, var sameklēt vecumam piemērotus materiālus, piemēram, izglītojošu multfilmu vai attēlus, kur redzams, kā izskatās zobārsta kabinetā, kādus instrumentus ārsts izmanto. Vizīti mājās var izspēlēt rotaļu veidā ar mīļākajām mantiņām, ļaujot bērnam pašam iejusties zobārsta lomā

    • Izvēlēties uzticamu bērnu zobārstniecību
Ļoti atbildīgi jāpievēršas zobārstniecības izvēlei. Vislabāk, ja tā ir bērnu zobārstniecība, kur darbs ar mazajiem pacientiem ir ikdiena un pakalpojumu nodrošina pieredzējuši un iejūtīgi speciālisti. Īpaši būtiski tas ir pirmajā vizītē pie zobārsta, jo bērnam veidosies iespaidi, kurus vēlāk būs grūti vai pat neiespējami mainīt.

“Dr. Apines zobārstniecības klīnika” ir mājīga ģimenes zobārstniecība, kas specializējusies arī bērnu zobārstniecībā. Klīnikas pieredzējušies zobārsti ar bērniem strādā īpaši iejūtīgi, pacietīgi, paskaidro notiekošo, iedrošina un uzslavē par drosmi. Bērniem klīnikā iekārtots stūrītis rotaļām, zīmēšanai un atpūtai. Procedūras laikā iespējams skatīties multfilmas, lai novērstu uzmanību.

    • Nevilcināties ar zobārsta apmeklējumu
Vizītes pie zobārsta bērnam jāplāno laicīgi. Pirmā profilaktiskā vizīte var būt jau viena gada vecumā, kad izšķīlusies daļa piena zobu. Vēlāk zobārsts ieteiks, kad vēlama nākamā vizīte. Daudz vieglāk ir novērst nelielus bojājumus, nevis ielaistu stāvokli, kad jāpakļauj bērns nopietnām manipulācijām, zobu izraušanai vai ārstēšanai pilnā narkozē. Ja bērnam zobi jau sāp, ir sastrutojums vai citas sūdzības, tad būs grūtāk panākt, ka viņš sadarbojas.

Regulāras profilaktiskās vizītes ir ļoti svarīgas, lai veidotos laba pieredze ar zobārstu un izpratne, ka regulāri jāseko līdzi zobu veselībai.

    • Ja iespējams, pirms tam veikt zobu higiēnu
Jāatgādina, ka apmēram no divu gadu vecuma bērns jāved arī pie zobu higiēnista. Zobu higiēna ir ļoti būtiska labas mutes veselības saglabāšanā. Iespējams, pirmo vizīti labāk plānot nevis pie zobārsta, bet pie zobu higiēnista, lai bērns iepazītos ar kabinetu, instrumentiem, pasēdētu zobārsta krēslā. Zobu higiēnu iesaka plānot neilgi pirms vizītes pie zobārsta, lai zobu virsmas būtu maksimāli tīras un pat niecīgākie bojājumi labi pamanāmi.

    • Saglabāt mieru un pacietību
Arī tad, ja vecāki būs izdarījuši visu iespējamo, lai vizīte pie zobārsta bērnam būtu patīkama, nevar izslēgt, ka bērns raudās un baidīsies, tāpēc jāapbruņojas ar pacietību, mierīgu balss toni un jāpaļaujas, ka pieredzējušie bērnu zobārstniecības speciālisti mācēs atrast kopīgu valodu ar bērnu. Noteikti nevajag dusmoties, bārties un draudēt ar nepatīkamām sekām, jo tas tikai sarežģīs zobārsta apmeklēšanu nākotnē.