Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kā izvēlēties smaržas, balstoties uz smaržu apli?

2021. gada 29. jūnijs 00:00

36
Kā izvēlēties smaržas, balstoties uz smaržu apli?

Smaržas ir ļoti personiska lieta. Apkārtējiem ne vienmēr patiks tas, kas patīk dažiem cilvēkiem. Piemēram, saldās vaniļas smarža dažiem šķiet īpaši patīkama un nomierinoša, savukārt citiem tā ir nepatīkama vai neraisa labas sajūtas. Tātad, kā izvēlēties smaržas, kas atbilstu jūsu unikālajai personībai vai palīdzētu akcentēt jūsu stilu? Palīdzēt šādā gadījumā var 20. gadsimtā izveidotais smaržu aplis. Tas var būt lielisks palīgs, lai atrastu jums raksturīgu aromātu, kas pavadīs jūs visu dienu vai īpašos gadījumos.

Smaržu iedarbība bieži vien netiek pienācīgi analizēta, taču to spēks ir acīmredzams. Tāpēc ir dabiski, ka smaržas ietekmē cilvēku gan tieši, gan arī netiešā veidā – piemēram, smaržas ietekmē cilvēka garastāvokli, var dot pašpārliecinātības izjūtu vai palīdzēt sajusties burvīgi. Mūsdienās mēs varam atrast tūkstošiem dažādu smaržu, tāpēc piemērotākā aromāta izvēle kļūst par arvien sarežģītāku uzdevumu. Taču pastāv vairāki veidi, kā atvieglot šo šķietami neiespējamo misiju. Viens no ērtākajiem un skaidrākajiem veidiem ir smaržu apļa izmantošana, kas vienkāršo smaržu klasifikāciju un parāda attiecības starp katru smaržu grupu.

Kas ir smaržu aplis?
Droši vien ikviens skolā tika iepazīstināts ar krāsu apli, kas parāda, kuras krāsas atbilst viena otrai un kuras neatbilst. Smaržu aplis darbojas pēc līdzīga principa, tikai krāsu vietā ir smaržas. Pauls Jellineks (Paul Jellinek), slavens austriešu smaržu ražotājs, pirmo reizi izgudroja šo smaržu shēmu 1949. gadā. Viņš sadalīja smaržas pēc to iedarbības – stimulējošās, nomierinošās, atsvaidzinošās un erogēnās. Maikls Edvards (Michael Edwards) 1992. gadā izveidoja moderno smaržu apli, kas sastāv no četrām galvenajām un četrpadsmit papildu kategorijām. Šo shēmu smaržu pasaulē visbiežāk izmanto, lai apvienotu dažādus aromātus un atvieglotu smaržu izvēles procesu.

Smaržu apļa izmantošana, izvēloties smaržas
Smaržu aplis ir sadalīts četrās galvenajās smaržu ģimenēs – ziedu, orientālās (garšvielu), koka un svaigajās, un zem tiem esošie aromāti raksturo smaržu notis. Ja jums ir grūti izvēlēties smaržas, izlasiet visas kategorijas, kas raksturo smaržas, un jūs, iespējams, atklāsiet, kas jūs dabīgi piesaista. Varbūt tās būs citrusaugļu vai sūnu meža notis?

Vēl viena metode ir pievērst uzmanību sev tīkamo smaržu sastāvam. Mēģiniet atrast tādas sastāvdaļas, kas pieder vismaz vienai smaržu grupai. Vai tās izskatās vairāk kā orientālās smaržas? Alternatīvi, varbūt tās ir ziedu notis, kuras jūs varat viegli atpazīt? Kad esat noskaidrojis, kurai smaržu ģimenei tās pieder, pievērsiet uzmanību smaržām, kas ir uzskaitītas blakus šīm grupām. Ērtības labad mēs esam zemāk apkopojuši katru biežāk sastopamo smaržu aprakstu.

    • Ziedu. Ziedu aromāts ir visplašāk izmantotais aromāts smaržu industrijā, un tas ir sadalīts četrās atšķirīgās kategorijās. Pirmais ir augļu aromāts. Tā ir salda bumbieru, persiku, ābolu vai citu eksotisku augļu smarža. Otro ziedu kategoriju raksturo svaigi noplūkts jasmīns, rozes, peonijas un citu ziedu aromāts. Smalko ziedu aromāts ir nedaudz vājāks; tur dominē maiga ziedu smarža, savukārt austrumu ziedi, gluži pretēji, izceļas ar izteiktām garšvielu un ziedu notīm.

    • Svaigās. Šīs smaržas bieži tiek apvienotas ar citiem, izteiktākiem augļu aromātiem. Aromātisko smaržu kategorijā ietilpst svaigas zāles, lavandas un koka smarža. Citrusaugļu aromātā visbiežāk sastopamas apelsīnu, citronu un greipfrūtu notis. Ūdens aromāts bieži tiek asociēts ar jūras vai lietus svaigumu. Kategorijā "zaļā" ietilpst svaigi nopļautas zāles, augu lapu vai kātu smarža.

    • Koka. Šāda veida smaržas parasti ir ārkārtīgi greznas, ar dziļām notīm. Pirmās kategorijas koka aromāti izstaro ciedra, priedes vai lakricas aromātus. Sūnu meža smaržu raksturo saldums, sūnu vai dzintara zemes smarža. Sausām meža smaržām bieži piemīt dūmu aromāts, kas sajaukts ar ādas smaržu.

    • Orientālās. Austrumu smaržu kategorija ar eksotisku aromātu mudina domāt par dažādiem augiem un garšvielām. Šo smaržu saimi bieži raksturo kā pavedinošu un eksotisku. Maigie austrumu aromāti ietver dzintara notis, kas sajauktas ar asāku vīraka smaržu. Austrumu smaržās bieži dominē saldas notis un kanēļa, vaniļas, vīraka vai muskusa aromāts. Austrumu koka smaržām ir ozola un lakricas zemes toņu aromāts, kas sajaukts ar pikantām un saldām notīm.

Kā kombinēt aromātus?
Izvēloties smaržas, ir svarīgi atcerēties, ka lielākā daļa no tām sastāv no vairāk nekā viena aromāta. Šīs smaržas tiek iedalītas virsējās, sirds un beigu notīs. Virsējās notis ir tās, ko jūs varat sasmaržot uzreiz pēc smaržu izsmidzināšanas. Virsējās nots iztvaikošana atklāj sirds noti, kas ir noturīgāka, taču tā nebūs galvenā smarža, kas pavadīs jūs visas dienas garumā. Beigu notis saglabājas visilgāk, tās sāk parādīties vidēji 20 minūtes pēc tam, kad izsmidzinātās smaržas iesūcas ādā un sajaucas ar jūsu personīgo, unikālo ādas ķīmiju. Taču jautājums paliek atklāts: kā pareizi sakombinēt dažādus aromātus?

    1. Blakus esošās smaržas labi sader kopā. Neaizmirstiet, ka smaržu aplis darbojas līdzīgi kā krāsu aplis. Smaržas, kas atrodas tieši blakus, lieliski sader kopā, papildinot viena otru, tās rada ļoti patīkamu aromātu.

    2. Pretēju smaržu izvēle. Arī pretējās puses aromāti labi sader kopā un papildina viens otru. Piemēram, maigi austrumu aromāti lieliski papildinās citrusaugļus, un sausie meža aromāti labi saderēs ar ziedu aromātiem.

    3. Smaržas, kas veido trīsstūri, labi papildina viena otru. Izvēloties smaržas, jūs varat izvēlēties arī aromātus, kas uz smaržu apļa veido trijstūri. Piemēram, ja jūs zināt, ka jums patīk orientālie aromāti, meklējiet smaržas, kas arī satur sūnu un ūdens notis.

Meklējot savu ideālo aromātu
Smaržu apļa pārzināšana ir lielisks veids, kā uzsākt savu perfekto smaržu meklējumus. Pērkot smaržas, ir labi zināt, kura aromātu saime atbilst jūsu gaumei, lai jūs varētu sašaurināt plašo piedāvājumu. Tā vietā, lai dotos uz veikalu un pasmaržotu katru smaržu pudelīti, vienkārši izmantojiet smaržu apli – tādā veidā jums būs viegli izvēlēties sev piemērotas smaržas pat tiešsaistē.