Rekurzeme.lv ARHĪVS

KASKO un OCTA polise ārzemēs: kas jāzina pirms došanās ceļojumā

2021. gada 30. jūnijs 00:00

83
KASKO un OCTA polise ārzemēs: kas jāzina pirms došanās ceļojumā

Sākoties vasarai, daudzi sāk doties ceļojumos un bieži vien par pārvietošanās transportlīdzekli izvēlas savu personīgo automašīnu. Taču pirms došanās braucienā ir ne tikai jāsakravā čemodāns un jāizplāno apskates vietas, bet arī jāpārbauda savas automašīnas OCTA polise – vai tai nav beidzies derīguma termiņš. Ja tas ir beidzies, tad polisi var noformēt ērti, ātri un izdevīgi vietnē mindi.lv, kur iespējams ērti salīdzināt OCTA cenas un iegādāties sev izdevīgāko!

OCTA polise – spēkā arī ārpus Latvijas
OCTA jeb obligātā civiltiesiskā transportlīdzekļu apdrošināšana darbojas visās Eiropas Savienības valstīs, kā arī Šveicē, Serbijā un Andorā. Dodoties uz tām, polise ir jāizdrukā un jāņem līdzi, jo citu valstu ceļu policistiem Latvijas OCTA polišu reģistrs nav pieejams. Dažkārt, ceļojot ar savu auto, nākas šķērsot arī valstis, kas neietilpst valstu sarakstā, kur derīga OCTA, tāpēc pirms ceļojuma plānošanas jāpārliecinās, vai šajās valstīs būs derīga jūsu polise.

OCTA polise aizsargā autovadītājus, kuri ir izraisījuši negadījumu, sedzot zaudējumus, kas radušies trešajai personai un tās mantai. Taču jāatceras, ka tā nesedz, piemēram, vainīgā autovadītāja automašīnas remonta izdevumus. Šādos gadījumos apdrošināšanas speciālisti iesaka iegādāties brīvprātīgās apdrošināšanas līgumu jeb KASKO polisi, lai lieki neuztrauktos par neparedzētiem izdevumiem situācijā, ja notiek ceļu satiksmes negadījums.

Ko darīt, ja ārzemēs noticis ceļu satiksmes negadījums?

Situācijā, ja ārvalstīs, kurās ir derīga OCTA polise, noticis ceļu satiksmes negadījums, transportlīdzekļa vadītājam atbilstoši konkrētās valsts likumiem ir jāizsauc ceļu policija un jāpiefiksē negadījuma apstākļi. Par notikušo nekavējoties jāinformē apdrošināšanas sabiedrība, kurā iegādāta personas OCTA polise, un pēc negadījuma ir jāiesniedz apdrošinātājam apdrošināšanas atlīdzības pieteikums par ceļu satiksmes negadījumu, pievienojot ceļu policijas protokola kopiju, fotogrāfijas un citu svarīgu informāciju.

KASKO polise autovadītāju sirdsmieram, ceļojot uz ārzemēm
KASKO apdrošināšana ir sava veida drošības spilvens, kas palīdz aizsargāt autovadītājus no negaidītiem izdevumiem. Brīvprātīgā sauszemes transportlīdzekļu apdrošināšana paredz ne tikai transportlīdzekļa bojājumu atlīdzināšanu, bet sedz arī citus riskus kā, piemēram, auto zādzības vai aplaupīšanas gadījumus un citus papildriskus kā:
    • palīdzība uz ceļa;
    • evakuācija jeb transportēšana uz autoservisu;
    • hidrotrieciena radīti bojājumi;
    • vandālisms;
    • sadursme ar kādu šķērsli un citi riski.

Ko darīt, ja ārzemēs noticis ceļu satiksmes negadījums?
Situācijā, ja ir noticis ceļu satiksmes negadījums, polises īpašniekam ir jāzvana apdrošinātājam un jāpiesaka negadījums. Ja ar auto ir iespējams braukt, tad remonts jāveic Latvijā. Taču gadījumos, kad transportlīdzeklis ir ievērojami cietis ceļu satiksmes negadījumā un ar to nav iespējams vai ir aizliegts pārvietoties, tad arī šajā gadījumā ir jāsazinās ar apdrošinātāju un jāvienojas par to, ka tiks veiks remonts valstī, kurā noticis negadījums.

Tāpat jāņem vērā, ka valstī, kurā notiek auto remonts, tāme tiek sastādīta pēc Latvijas izcenojumiem. Autovadītājs pats norēķinās par remontu un tad iesniedz apliecinošus dokumentus savam apdrošinātājam. Viens no iemesliem, kāpēc autovadītāji dodoties uz ārzemēm iegādājas KASKO polisi ir tas, ka, ja ar auto nav iespējams braukt, tad apdrošinātājs apmaksā arī viesnīcas izdevumus, kas aptuveni ir no 40 līdz 60 EUR par diennakti. Tie vidēji tiek piemēroti līdz trīs diennaktīm. Svarīgākais ir pārliecināties, ka KASKO polises segumā ir norādīta Eiropa, nevis tikai Baltijas valstis vai Latvijas teritorija.