Rekurzeme.lv ARHĪVS

FOTO: Izskan Liepājas Simfoniskā orķestra mini festivāls "Liepājas vasara Rundāles pilī"

Rekurzeme.lv

2021. gada 10. augusts 17:02

3946
FOTO: Izskan Liepājas Simfoniskā orķestra mini festivāls "Liepājas vasara Rundāles pilī"

7. augustā no pulksten 13 līdz pat pusnaktij Rundāles pilī un tās skaistajā dārzā norisinājās Liepājas Simfoniskā orķestra rīkotais ikgadējais mūzikas mini festivāls “Liepājas vasara Rundāles pilī”. Publika izbaudīja gan simfonisko, gan kamermūziku, intriģējošu koncertsarunu un aizraujošu koncertuzvedumu bērniem, kā arī noslēpumainu nakts koncertu, portālu "ReKurZeme" informē Liepājas Simfoniskā orķestra sabiedrisko attiecību vadītāja Iveta Vēvere.

Rundāles pils Baltās zāles teiksmainais vieglums un Zaļā teātra sendienu burvība, aizraujošas pasakas mazajiem klausītājiem, eleganta kamermūzika lielākiem, arī prātīgas sarunas par nāves un augšāmcelšanās tēlojumu mākslā, Kristīnes Balanas un Inta Dāldera solo Gunta Kuzmas diriģētā 18./19. gadsimta mijas mūzikas programmā, un visam vainagojumā – silta vasaras nakts tumsa, Rundāles rožu smarža un Baha mūzika pils balkonā – tas viss klausītājus sagaidīja Rundālē.

Festivāls iesākās ar bērnu programmu Zaļajā teātrī, kur latviešu komponistu mūzikas pavadībā bērni kopā ar Liepājas teātra aktrisi Karīnu Tatarinovu un Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķiem – mežradznieku Ingu Novicānu un sitaminstrumentālisti Martu Kauliņu varēja iesaistīties pasaku stāstīšanā un dziedāšanā.

Turpinājumā pils Baltajā zālē skanēja kamermūzika. Liepājas stīgu kvintets ar jauneklīgu enerģiju piedāvāja klausītājiem vasarīgi vieglu, košu un krāspilnu koncertprogrammu, kur dejas mijās ar lirisma un dzīvesprieka pilnām kompozīcijām.


Zaļajā teātrī varēja klausīties mūzikas apskatnieka Oresta Silabrieža vadītu koncertsarunu ar  rakstnieku, Latvijas Radošo savienību padomes ģenerālsekretāru Haraldu Matuli un filozofu, antīkās kultūras pētnieku Hariju Tumanu. Diskutēts tika par nāvi, atdzimšanu un pārdzimšanu, fēniksu un Ozīrisu, kā arī citiem mītiem un leģendām. Sarunu pavadīja Liepājas Simfoniskā orķestra sitaminstrumentālista Edgara Vaivoda solo.

Festivāla kulminācijā Baltajā zālē diriģenta Gunta Kuzmas vadībā koncertēja pats Liepājas Simfoniskais orķestris. Starptautiski pazīstamā latviešu vijolniece Kristīne Balanas spēlēja solo Volfganga Amadeja Mocarta Piektajā vijolkoncertā, savukārt šī gada jubilāra, izcilā klarnetista Inta Dāldera izpildījumā varēja baudīt agrīnā romantisma zvaigznes Kārļa Marijas fon Vēbera Otro klarnetes koncertu.

Un visbeidzot meditatīvā izskaņā maģiski izgaismojās Rundāles dārzs, no pils balkona skanot 18. gadsimta šedevriem. Kristīne Balanas izpildīja Baha leģendāro čakonu vijolei solo, flautistes Egijas Sproģes interpretācijā skanēja Hamburgas dižmeistara Tēlemaņa fantāzijas, savukārt čellists Krišjānis Gaiķis atskaņoja Baha Trešo svītu.