Rekurzeme.lv ARHĪVS

Ar teipu - efektīvi un glīti

2021. gada 14. augusts 00:00

32
Ar teipu - efektīvi un glīti

Mūsdienās arvien lielāku popularitāti gūst ārstnieciskā teipošana.Tā ir fizioterapijas metode, kas palīdz ārstēt dažādas izcelsmes sāpes un ķermeņa diskomfortu. Šo metodi novērtējuši gan sportisti, gan cilvēki, kuriem fiziskā slodze nav tik ierasta.

Teipošanu uzticam fizioterapeitam

Kinezioloģiskais teips ir elestīga, pašlīpoša lente.Teipošana ir pašlīpošās lentes joslu pielīmēšana dažādām ķermeņa daļām pēc īpašas metodikas, kas atkarīga no veselības problēmām, cilvēka anatomiskajām un funkcionālajām īpatnībām. Teipošanu labāk uzticēt speciālistam; to veic gan fizioterapeiti, gan sporta ārsti, jo ir svarīgi zināt, kur muskulis sākas, kur tas beidzas, kā tas strādā, kur un kā stiepjas.

Pielīmējot teipu, āda viegli tiek piepacelta, palielinot atstarpi starp ādu un zem tās esošajiem audiem, samazinot spiedienu uz asinsvadiem, limfvadiem un brīvajiem nervu galiem iekaisušajā zonā. Teipa iedarbību var skaidrot ar dziļās jušanas jeb proprioreceptoru stimulāciju. Proprioreceptori ir nervu sistēmas sensori, kas atrodas muskuļos, muskuļu cīplās un locītavas kapsulā. Tie ļauj cilvēkam kontrolēt savu ķermeņa stāvokli telpā un veikt sarežģītas kustības.

Ātra iedarbība

Kinezioloģiskais teips piemērojas ādai, ir plāns, elpo, ar to var mazgāties dušā, un doties peldēties.Tas nerada kustību ierobežojumus. Pareizi uzlīmēts, tas iedarbojas uzreiz, un darbība turpinās aptuveni nedēļu.Ja nepieciešams, pēc tam teipu atjauno.
Teipošanu izmanto, lai mazinātu sāpes, jo tā uzlabo asinsriti un limfas cirkulāciju problēmzonā, samazinot tūsku un iekaisumu. Teips var palīdzēt pret muskuļu saspringuma izraisītām galvassāpēm. Teipošana veic arī pēc traumām, ja ir sasitumi, mežģijumi, sastiepumi, lūzumi, lai mazinātu tūsku un zemādas asinsizplūdumus.

Kinezioloģisko teipu var izmantot kā korseti, to liekot kā saiti ap locītavu, lai neļautu locītavai nepareizi kusēties un saglabātu locītavas stabilitāti.

Teipošanu var izmantot arī bērniem stājas korekcijai, jo tā uzlabo muskuļu funkcijas un stabilizē muskuļu tonusu.

Piemērots arī grūtniecēm

Teipu var izmantot kā alternatīvu grūtnieču jostai, tas dod atbalstu vēderam un var  mazināt sāpes muguras lejasdaļā. Teipošana krusta kaula apvidū gan nav ieteicama sākuma posmā  - līdz 12. grūtniecības nedēļai. Nereti teipošanu pielieto pēc dzemdībām, lai ātrāk atgūtu vēdera muskulatūras formu un tonusu.