Rekurzeme.lv ARHĪVS

Aizputē divu dienu garumā būs Papīra svētki Amalienburgas muižā

Rekurzeme.lv

2021. gada 14. augusts 09:42

686
Aizputē divu dienu garumā būs Papīra svētki Amalienburgas muižā

14. un 15. augustā no pulksten 10 līdz 16 Aizputē biedrība "Amalienburga" rīko papīra svētkus Amalienburgas muižas pagalmā, kurā ikvienam būs iespēja izliet savu īpašo papīru, apdrukāt tapetes papīra fragmentus, pagatavot vai iesiet savu sapņu burtnīcu, kā arī uzrakstīt vēstuli un to aizzīmogot ar zīmoglaku, lai tādejādi sagādātu prieku sev un vēstules saņēmējam.

Papīra liešanu varēs apgūt pie papīra mākslinieces Zinaīdas Ceskes. Burtnīcu iemacīs pagatavot un iesiet māksliniece Agrita Krieviņa - Siliņa, bet apdrukas uz tapetes papīra meistarklase norisināsies grafiķes Lāsmas Pujātes vadībā, informē svētku organizatori.

14. augusta vakara noslēgumā pulksten 21 muižas pagalmā apmeklētājus priecēs muzikālais vakars kopā dziedātāju Elizabeti Gaili.

Amalienburgas muiža jeb Amālijas pils (Amalienburg) celta 19. gadsimta sākumā un tās vēsture ir cieši saistīta ar blakus esošo ēku jeb Domkrogu. Pēcāk abu ēku gruntsgabali tika atdalīti un Amālijas pils juridiskais statuss kļuva identisks dzimtsmuižas statusam. 1814. gadā “L” formas divstāvu mūra ēkas īpašnieks bijis Jāmaiķu muižas kungs – gleznotājs un rakstnieks Ulrihs Heinrihs Gustavs fon Šlipenbahs, bet 1821. gadā par Amalienburgas īpašnieku kļuva valsts padomnieks un landrāts Karls Aleksands fon Krofs, kā arī no 1879. - 1924. gadam ēka piederējusi Osten – Sakenu dzimtai.

Latvijas brīvvalsts pirmajā periodā Amalienburgu iegādājas Latvijas Banka, un 1925. gadā kļuva par Latvijas Bankas Aizputes nodaļu. Bankas, nomainoties to īpašniekiem un nosaukumiem, ēkā darbojās arī pēckara gados līdz pat 1990. gada sākumam. 2021. gada sākumā Amalienburgas muiža iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

Šobrīd ēkā saimnieko biedrība “Amalienburga”, tiek veikti izpētes un atjaunošanas darbi, lai muiža kļūtu par publiski pieejamu objektu, tāpēc visi tiek laipni aicināti uz pirmajiem Papīra liešanas svētkiem.
 
Dalība pasākumā bez maksas!