Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kā atvairīt saaukstēšanos, pirms tā guvusi virsroku?

2021. gada 27. septembris 00:00

98
Kā atvairīt saaukstēšanos, pirms tā guvusi virsroku?

Nav specifisku zāļu pret saaukstēšanos, tomēr ir iespējams mazināt saaukstēšanās simptomus. Ievērojot šos padomus ir iespējams ne tikai saīsināt saaukstēšanās ilgumu, bet arī laicīgi apturēt slimību, pirms tā paspējusi patiesi uzliesmot.
 
Kāpēc mēs saaukstējamies?

Saaukstēšanās rodas vīrusu infekcijas dēļ. To var izraisīt dažādi vīrusi, bet rinovīrusi ir visizplatītākais iemesls, kas izraisa 30–50% no visiem saaukstēšanās gadījumiem.

Cilvēks var saaukstēties:
   
• ieelpojot pilienus, kas satur vīrusa daļiņas no citas personas klepus vai šķavas;
  
• nonākot saskarē ar pilieniņiem, kas satur vīrusa daļiņas uz virsmām, un pēc tam pieskaroties mutei, degunam vai acīm.

Cilvēki saaukstējas, ja tiek novājināta imūnsistēma, kas ļauj vīrusiem iekļūt organismā. Imūnsistēmu novājina stress, miega trūkums, kaitīgi ieradumi un pastāv iespēja, ka organismā trūkst vitamīni imūnsistēmai un tās veselīgai darbībai.

Vai ir iespējams apturēt saaukstēšanos, kad parādās simptomi?

Lai gan saaukstēšanos nav iespējams specifiski ārstēt, slimība parasti izzūd pati par sevi 7–10 dienu laikā. Tomēr ir daži veidi, kā mazināt saaukstēšanās simptomus un, iespējams, apturēt saslimšanu pirms tā uzliesmojusi.
 
Ūdens
Ķermenim ir nepieciešams ūdens, lai veiktu visas savas funkcijas, tostarp cīnītos ar infekciju. Ja nav pietiekami daudz ūdens, cilvēki sāks izjust dehidratācijas simptomus, kas var vēl vairāk pasliktināt saaukstēšanos. Ja uzņemsiet pietiekami šķidrumu, parādoties pirmajiem simptomiem, tas uzlabos iespējas ātrāk atveseļoties, jo tas palīdz ķermeņa šūnām atjaunoties ātrāk.
 
Atpūta
Ja piemeklējusi saaukstēšanās, jācenšas daudz gulēt un atpūsties. Tas dos imūnsistēmai vislabākās iespējas cīnīties pret infekciju. Pastāv korelācija starp sliktu miegu un lielāku iespēju saaukstēties. Ķermenis miega laikā atjaunojas un līdz ar to atjaunojas un stiprinās arī imūnsistēma.
 
Veselīgs uzturs
Veselīga, sabalansēta un daudzveidīga uztura iekļaušana ikdienā palīdzēs saglabāt imūnsistēmu spēcīgāku un efektīvāku cīņā pret infekcijām. Svarīgi pievērst uzmanību vai uzturā ir visi nepieciešamie vitamīni imūnsistēmai. Kad infekcija jau iekļuvusi ķermenī, imūnsistēmai ir nepieciešama visa iespējamā palīdzība, lai to uzveiktu. Tāpēc svarīgi padomāt par veselīgu un vitamīniem bagātu uzturu gan slimošanas laikā, gan ikdienā.
 
Medus
Medum ir antioksidanta un pretmikrobu iedarbība, kas var palīdzēt cīnīties ar infekcijām. Tiek uzskatīts, ka griķu ziedu medus ir labs līdzeklis, kas samazina klepus smagumu un biežumu. Medū ir arī dažādi vitamīni, kuri var palīdzēt uzlabot imūnsistēmas iespējas uzveikt slimību pirms tā pieņēmusies spēkā, tāpēc pie pirmajiem simptomiem ieteicams sākt pievienot medu, piemēram, tējai.
 
Papildus vitamīnu uzņemšana

D vitamīni

D vitamīns veicina normālu imūnsistēmas darbību, tāpēc ir vērts pārliecināties par D vitamīna pietiekamību. Mūsu platuma grādos tas ir svarīgi ne tikai ziemā un saaukstēšanās gadījumā, bet visu cauru gadu.

C vitamīni

Šis vitamīns labvēlīgi ietekmē vielmaiņā notiekošos procesus, stiprina imunitāti, kā arī veicina kolagēna sintēzi, kas ir svarīgs process ādas veselībai. C vitamīns veicina normālu kolagēna veidošanos, kas nepieciešams normālai asinsvadu darbībai. Tas uzlabo dzelzs uzsūkšanos organismā. Parādoties slimības simptomiem, ieteicams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu par papildus C vitamīna lietošanu, lai palīdzētu ķermenim ātrāk tikt galā ar saaukstēšanos.

B vitamīni

Arī B grupas vitamīni, ieskaitot B12 un B6, ir svarīgi veselīgai imūnreakcijai. Tomēr daudziem cilvēkiem B vitamīna organismā trūkst, un tas var negatīvi ietekmēt imūno veselību. Kā zināms, B grupas vitamīni veicina normālu nervu sistēmas darbību un palīdz samazināt nogurumu un nespēku. Šie stāvokļi vājina imūnsistēmu, tādēļ B vitamīni  imūnsistēmai būtu jāuzņem papildus arī tad, kad parādās slimības simptomi.

A vitamīni
A vitamīns ir nepieciešams redzei un veicina normālu imūnsistēmas darbību. Tāpēc ieteicams pārliecināties par A vitamīna pietiekamu līmeni un uzņemt to papildus, ja nepieciešams. Pietiekams A vitamīna līmenis palīdzēs izvairīties no saaukstēšanās.

Ieskaties InternetAptieka.lv tiešsaistes aptiekas piedāvājumā! Iepērcieties InternetAptieka.lv un saņemiet pirkumu ar piegādi bez maksas!
 
UZTURA BAGĀTINĀTĀJS. UZTURA BAGĀTINĀTĀJS NEAIZSTĀJ PILNVĒRTĪGU UN SABALANSĒTU UZTURU!