Kā uzglabāt banānus svaigus ilgāku laika posmu?
Ņemot vēra banānu lielo pieprasījumu pēdējo dienu laikā, vidēji katram Latvijas iedzīvotājam mājās ir vismaz pāris kilogramu banānu. Banāni patiesi ir vieni no iemīļotākajiem augļiem iedzīvotāju vidū un “Maxima” tīklā ir Nr. 1 pieprasītākais auglis vairāku iemeslu dēļ – tas ir vitamīniem bagāts, tam ir patīkama, mīksta struktūra un tie ir pieejami veikalu plauktos visu cauru gadu. Ņemot vērā pašreizējos banānu krājumus teju katrā mājsaimniecībā, “Maxima Latvija” dalās ieteikumos, kā uzglabāt banānus, lai tie paliktu svaigi un baudāmi pēc iespējas ilgāk.
Banānu uzglabāšana iekštelpās
Banānu uzglabāšanas apstākļi ir atšķirīgi atkarībā no to nogatavošanās pakāpes. Ja no veikala esi iegādājies zaļus un vēl negatavus banānus, ieteicams tos uzglabāt istabas temperatūrā, taču lai saglabātu ilgāk svaigus nogatavojušos banānus, tos ieteicams uzglabāt vēsā telpā un ne tiešos saules staros. Piemērota uzglabāšanas temperatūra šādiem banāniem ir 13°-14°C, kas ļaus saglabāt to svaigumu ilgāku.
Kā uzglabāt banānus, ja tie ir nogatavojušies un mizu rotā pirmie brūnie plankumi?
Kad banāni ir bijuši atklātos saules staros, kļuvuši mīksti un brūnāki, nav par vēlu to svaiguma paildzināšanai. Kad banāni ir nogatavojušies, tos ir ieteicams novietot uzglabāšanai ledusskapī. Leduskapja vēsā temperatūra paildzinās par pāris dienām banānu lietošanas termiņu. Tai pašā laikā ir svarīgi atcerēties, ka nenogatavojušos banānus nevajag novietot ledusskapī, jo aukstās temperatūras ietekmē tiek apturēts nogatavināšanās process. Atceries, ka banāniem patīk vienatne, tāpēc leduskapja plauktā nenovieto tos blakus citiem augļiem, piemēram, āboliem.
Savukārt, ja apzinies, ka banāni jau ir kļuvuši brūni un tuvākajās dienās nevēlies iekļaut savā ēdienkartē, tos iespējams nomizot, sagriezt gabaliņos, ievietot aukstumizturīgā iepakojumā un novietot uzglabāšanai saldētāvā. Šādā veidā banānus varēs iekļaut kā piedevu pat mēnesi pēc to ievietošanas saldētāvā kā sastāvdaļu dažādiem smūtijiem vai ceptiem desertiem.
Ko darīt ar banāniem, kas ir nomizoti?
Banāni ir augļi, kas nereti redzami uz augļu paplātēm vai kā piedeva augļu salātos. Ja banāni ir nomizoti un sagriezti, tie ir pakļauti skābekļa ietekmei un ātrāk paliek brūni, tādējādi arī mazinot savu pievlicību. Lai saglabātu tos pēc iespējas svaigākus, ieteicams uzsmidzināt tiem citrusaugļu, piemēram, apelsīnu vai citrona sulu, kas vienlaikus būs kā garda piedeva augļu salātiem.
Ko darīt, ja banāni uzturā bijuši par biežu?
Mēdz teikt – kas par daudz, tas par skādi. Ja jūti, ka banānus vairs nevēlies ēst svaigā veidā, tad no tiem iespējams pagatavot patiesi gardu desertu – banānmaizi, kas būs pa spēkam kā ēdiena gatavošanas entuziastiem, tā arī cilvēkiem, kas pirmo reizi izmēģinās roku maltītes gatavošanā.
Kategorijas
- Citas ziņas
- Tirgus
- Atbildam lasītājiem
- Laža
- 8778
- Afiša
- Koncerti
- Sports
- Teātris
- Muzejos
- Izstādes
- Citi pasākumi
- Kino
- Balles
- Laikraksta arhīvs
- Video
- Foto
- Reklāmraksti
- Ekonomika
- Veselība
- Lietotāju raksti
- Kriminālziņas
- Kultūra
- Dzeja
- Konkursi
- Dzīvespriekam
- Sports
- Futbols
- Basketbols
- Handbols
- Autosports
- Motosports
- Volejbols
- Vieglatlētika
- Citi sporta veidi
- Florbols
- Hokejs
- Ziemas sporta veidi
- Soču Olimpiskās spēles
- Liepājas amatieru futbola čempionāts
- Lejaskurzemes novadu futbola čempionāts
- Pasaules ziņas
- Vietējās ziņas
- Liepājā
- Latvijas ziņas
- Dienvidkurzemes novadā
- Izglītība
- Sporta sērija "Izrāviens"
- Piedalies konkursā!
- Saeimas vēlēšanas
- Viena diena uzņēmumā
- Izklaide
- Projektu raksti
- Saimnieko gudri
- Atpazīsim melus!
- Kultūras saknes
- Rūpēsimies par vidi
- Mediju kritika
- Eiropā
- Starp divām reformām