Rekurzeme.lv ARHĪVS

FOTO: Liepājas Leļļu teātris svinēs pirmizrādi un tiksies ar bestsellera autori Janu Baueri

Rekurzeme.lv

2021. gada 3. decembris 20:16

439
FOTO: Liepājas Leļļu teātris svinēs pirmizrādi un tiksies ar bestsellera autori Janu Baueri

Liepājas Leļļu teātra jaunākā iestudējuma “Ežumilla. Mežlaumiņa Baigajā biezoknī” veidotāji un skatītāji šajā nedēļas nogalē, 4.un 5. decembrī svinēs pirmizrādi un tikšanos ar mežlaumiņas stāstu autori,  slovēņu rakstnieci Janu Baueri. “Mežlaumiņa Baigajā biezoknī” ir Janas Baueres bestsellers – grāmata bērniem, kura tulkota un izdota jau 17 valstīs, ieguvusi dažādus apbalvojumus, ar stāsta burvību un oriģinalitāti aizrāvusi visu paaudžu lasītājus, portālu "ReKurZeme" informē SIA “Liepājas Leļļu teātris” sabiedrisko attiecību vadītāja Ieva Hmieļevska.

Lailas Kirmuškas iestudējums “Ežumilla. Mežlaumiņa Baigajā biezoknī” būs Baltijā pirmais Janas Beueres mežlaumiņas stāstu lasījums uz leļļu teātra skatuves. Slovēņu rakstnieces, dramaturģes un tulkotājas kontā ir deviņas grāmatas bērniem. Divas no tām par mežlaumiņas piedzīvojumiem – “Mežlaumiņa Baigajā biezoknī” un “Mežlaumiņa un trakā ziema” – pērn tulkotas un izdotas Latvijā, apgādā “Aminori”, un iedvesmojušas izrādes tapšanu.

Vairums no mums spēj iztēloties mīļas un maigas laumiņas, kuras ar vienu spārnu vēzienu spēj darīt brīnumus. Bet kāda vara ir mazai, nešpetnai laumiņai ar ragiem? Ežumillai ir dota liela drosme, bērnam raksturīga neatlaidība un pārliecība mainīt ierasto lietu kārtību. Atlidojusi uz mežu gaisa balonā, kam tējkanna iekārta groza vietā, mežlaumiņa apmetas svešā koka dobumā un uzvedas diezgan kaitinoši, piemēram, ķemmējas ar ezi. Ežumilla rada lielu sajukumu un virkni neparastu notikumu, kuri uz visiem laikiem izmaina dzīvi Baigajā biezoknī. Notikumu ir tik daudz, ka tie satilpst vairāk kā stundu garā izrādē ar starpbrīdi. Režisore Laila Kirmuška atklāj, ka, izlasījusi grāmatu, burtiski iemīlējusies tās galvenajā varonē: “Laumiņa Ežumilla ir tik spilgta, maza un enerģiska meitene, brīnišķīgs bērns, kurš dara visneiedomājamākās lietas, lai pievērstu sev uzmanību, jo citādi vēl neprot lūgt palīdzību.”

Lai pārliecinoši atklātu tēlus, katra partera lelles un aktiera kustība izrādē ir niansēta un pārdomāta, līdzīgi kā veidojot multiplikācijas  filmu. “Uzsākot mēģināt, sapratām, ka  ne tikai attēlojamo notikumu, bet arī skatuves darbību un aktierisko uzdevumu būs ļoti daudz. Darbojamies ar vairākām lellēm un izrādes laikā arī transformējam skatuvi. Garlaicīgi nebūs, izrāde ir ļoti dinamiska”, Liepājas Leļļu teātra jaunāko iestudējumu raksturo aktieris Ingars Gudermanis.  Izrādes kustību partitūru veidojusi Lilija Lipora. Bet Kristapa Krievkalna un Elīnas Krastiņas veidotais izrādes skaņu ietērps ir ļoti neparasts – tas veidots tikai no balsīm, akapella (A capella).  Žiperīgās Ežumillas ragaino raksturu, tāpat kā citu varoņu iedabu spilgti atklāj mākslinieces Gitas Petas radītās smalkās partera lelles. Lomās – Vija Mežale, Inga Dzintare un Ingars Gudermanis.  Izrāde veidota ar Liepājas pašvaldības finansiālu atbalstu.