Rekurzeme.lv ARHĪVS

Gaisa temperatūrai noslīdot zem -20 grādiem, jaunākie skolēni var neiet uz skolu

Rekurzeme.lv

2021. gada 7. decembris 08:31

58
Gaisa temperatūrai noslīdot zem -20 grādiem, jaunākie skolēni var neiet uz skolu

Gadījumos, kad gaisa temperatūra ir zemāka par mīnus 20 grādiem, jaunākie skolēni var neapmeklēt izglītības iestādes.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par higiēnas prasībām izglītības iestādēm, kas īsteno vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības, profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas, ir noteiktas aukstuma robežas, kuras sasniedzot, skolēni var palikt mājās, vēsta LETA.

Bērni vecumā līdz 12 gadiem izglītības iestādi var neapmeklēt, ja gaisa temperatūra ir zemāka par mīnus 20 grādiem, savukārt vecāki izglītojamie uz skolu var nedoties, ja gaiss atdzisis līdz vismaz mīnus 25 grādiem.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Operatīvās vadības pārvaldē aģentūru LETA informēja, ka līdz pat plkst.9 vietām Vidzemē gaidāms ļoti auksts laiks, gaisam atdziestot pat līdz mīnus 25...27 grādiem. Ļoti stiprs sals turpināsies arī vēlākās stundās.

Stiprā sala dēļ Vidzemes ziemeļu reģionā izsludināts oranžais brīdinājums, bet citviet novadā - dzeltenais brīdinājums.

Kā ziņots, otrdien plkst.4 gaisa temperatūra valstī bija no -7,3 grādiem Kolkā un -7,6 grādiem Mērsragā līdz -25,4 grādiem Rūjienā un -26,4 grādiem Zosēnos, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Minimālā temperatūra Zosēnos sasniegusi nepilnus -27 grādus, un tik liels sals decembrī Latvijā nav bijis daudzus gadus.

7.decembra un arī mēneša pirmās dekādes nacionālais aukstuma rekords ir -29,5 grādi 1959.gadā.

Kurzemes, Zemgales un Latgales lielākajā daļā gaisa temperatūra bija starp -10 un -20 grādiem. 20 grādu sals reģistrēts Ventspils lidostā.

Vidzemes lielākajā daļā, kā arī Kurzemes rietumos debesis ir pārsvarā skaidras, pārējā valstī saglabājas mākoņi un vietām krīt neliels sniegs. Dažviet sarma. Valda lēns vējš un bezvējš.

Rīgas centrā gaisa temperatūra četros naktī pakāpās līdz -14 grādiem, bet lidostā pazeminājās līdz -21 grādam.

Pēdējā diennaktī Zviedrijas ziemeļos, Somijas pierobežā, aukstums pastiprinājās līdz -43,8 grādiem, sasniedzot lielāko decembra salu Zviedrijā kopš 1986.gada. Igaunijā gaisa temperatūra vietām pazeminājusies līdz -29 grādiem.