Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kā izvēlēties kredītu un lieki nepārmaksāt?

2021. gada 8. decembris 00:00

2
Kā izvēlēties kredītu un lieki nepārmaksāt?

Kredītkompānijas un to piedāvājumi ir daudz, tāpēc atrast piemērotāko kredītu nebūt nav viegli. Brīžiem lielajā aizdevumu klāstā var apjukt ikviens no mums – gan tas, kuram kredītu nozare nav sveša sfēra, gan arī tas, kas par kredītiem vispār neko nezina un aizņemas pirmo reizi. Kā izvēlēties piemērotāko kredītu savā situācijā, lai lieki nepārmaksātu? Šis noteikti ir aktuāls jautājums ikvienam kredīta meklētājam.

Izmanto bezprocentu kredītu priekšrocības

Ir aizdevēji, kas piedāvā saņemt nelielas naudas summas bez procentiem, taču šāda iespēja parasti tiek piedāvāta jauniem klientiem. Ja aizņemsies 200 €, tad pēc noteikta termiņa būs jāatdod 200 €. Bezprocentu kredīts būs lielisks risinājums, ja nauda nepieciešama steidzami negaidītu tēriņu segšanai, piemēram, neplānota zobārsta apmeklējumam vai auto remontam. Svarīgi piebilst, ka saņemtais kredīts ir jāatdod noteiktajā laikā; pretējā gadījumā par kredītu tiks iekasēti procenti, un to vairs nevarēs uzskatīt par bezprocentu kredītu.

Kādam var rasties jautājums: “Vai aizdevējiem ir izdevīgi piedāvāt bezprocentu kredītus?” Viens no iemesliem, kāpēc aizdevēji piedāvā šādu iespēju, ir valdošā konkurence starp kredītkompānijām. Jau iepriekš noskaidrojām, ka kredītkompāniju skaits Latvijā ir salīdzinoši liels, līdz ar to aizdevēji piedāvā saņemt kredītu bez procentiem, tādā veidā piesaistot sev jaunus klientus.

Bezprocentu kredīti sniedz samērā daudz priekšrocību, jo pretējā gadījumā tie nebūtu iemantojuši tik lielu popularitāti sabiedrībā.

Izvērtē kredīta procentu likmi un citas izmaksas

Summas, ko aizdevēji piedāvā saņemt bez procentiem, var būt salīdzinoši mazas, kas ir viens no galvenajiem bezprocentu kredītu trūkumiem. Ja ir nepieciešamas lielākas naudas summas kādu lielāku pirkumu realizēšanai, bezprocentu kredīts nebūs pieejams risinājums. Tieši tāpēc, izvēloties kredītu, būs jāpievērš uzmanība kreditora piedāvātajai procentu likmei un citām izmaksām, piemēram, izmaksām par līguma noslēgšanu. Lai izvēlētos visizdevīgāko piedāvājumu, ir jāizvērtē vairāki kredītkompāniju piedāvājumi. Tas ir līdzīgi kā ar preču iegādi internetā. Preču cenas starp internetveikaliem mēdz būtiski atšķirties, un ar kredītu piedāvājumiem ir tāpat, tāpēc ir būtiski ieguldīt pavisam nedaudz sava laika, lai atrastu izdevīgāko piedāvājumu. Svarīgi ir pievērst uzmanību arī tā brīža akcijām un atlaidēm, ko piedāvā aizdevēji, jo tādā veidā ir iespējams ietaupīt krietnu naudas summu uz kredīta pārmaksu un procentiem.

Lai arī kā to mums negribētos atzīt, mūsdienās dzīve bez kredītiem un līzingiem nav iedomājama, jo reti kuram brīvie naudas līdzekļi ir tik daudz, lai varētu atļauties visu, kas nepieciešams. Patiesībā kredīts sniedz daudz un dažādu ieguvumu, ja to spēj pareizi izmantot. Izvēlies savam ienākumu līmenim atbilstošu kredīta summas apmēru un termiņu, jo tādā veidā kredīts nesagādās liekas galvassāpes un nesabojās kredītvēsturi. Atceries, ka kredītam ir jābūt atbildīgam lēmumam!