Rekurzeme.lv ARHĪVS

Losandželosā pasniegti "Oskari"

BNS, ziņu aģentūra

2012. gada 27. februāris 08:15

153
Losandželosā pasniegti "Oskari"

ASV pilsētā Losandželosā svētdien notika 84.ikgadējā Amerikas Kino mākslas un zinātņu akadēmijas balvu " Oskaru" piešķiršanas ceremonija, kuru devīto reizi vadīja komēdiju aktieris Bilijs Kristals, un tajā par labāko filmu tika atzīta franču režisora Mišela Hazanavičusa filma par mēmā kino norieta laiku "Mākslinieks" ("The Artist"), kura ieguva " Oskarus" piecās no 10 kategorijām, kurās tā bija nominēta.

Hazanavičus par savu filmu "Mākslinieks" saņēma "Oskaru" arī labākā režisora kategorijā. Franču aktieris Žans Dižardēns saņēma labākā aktiera "Oskaru" par lomu šajā filmā. "Mākslinieks" ieguva "Oskarus" arī labākās oriģinālpartitūras un labākā tērpu dizaina kategorijās.

Amerikāņu režisora Martina Skorsēzes filma "Hugo" ieguva "Oskarus" piecās no 11 kategorijām, kurās tā bija nominēta - labākās mākslas režijas, labākās kinematogrāfijas, labāko vizuālo efektu, labākās skaņu montāžas un labākās skaņu miksēšanas kategorijās.

Merila Strīpa ieguva "Oskaru" kā labākā aktrise par Lielbritānijas bijušās premjerministres Mārgaretas Tečeres lomu filmā "Dzelzs lēdija" ("The Iron Lady"). Tas bija trešais "Oskars" Strīpas kinokarjerā, lai gan viņa bija nominēta tiem 17 reizes. Viņa ieguva pirmo "Oskaru" par lomu 1979.gada filmā "Krāmere pret Krāmeru" ("Kramer vs. Kramer"), bet otro - par lomu 1982.gada filmā "Sofijas izvēle" ("Sophie's Choice").

Filma "Dzelzs lēdija" saņēma "Oskaru" arī labākā grima kategorijā.

Kristofers Plamers ieguva "Oskaru" labākā otrā plāna aktiera kategorijā par gados veca geja lomu filmā "Iesācēji" ("Beginners").

Oktāvija Spensere saņēma "Oskaru" kā labākā otrā plāna aktrise par lomu filmā "Kalpone" ("The Help").

Filma "Rango", kurā Džonijs Deps atveido mājas hameleona Rango balsi, tika godalgota kā labākā animācijas filma.

Režisora Vudija Alena filma "Pusnakts Parīzē" ("Midnight in Paris") saņēma "Oskaru" labākā oriģinālscenārija kategorijā.

Filma "Pēcnācējas" ("The Descendants") tika apbalvota labākā adaptētā scenārija kategorijā.

"Oskaru" kā labākā oriģināldziesma saņēma dziesma "Man or Muppet" no filmas "The Muppets".

Filma "Meitene ar pūķa tetovējumu" ("The Girl with the Dragon Tattoo") saņēma "Oskaru" par labāko filmas montāžu.

Daniela Lindseja un T.Dž.Mārtina filma par vidussskolas futbolkomandu "Nesakautie" ("Undefeated") saņēma "Oskaru" kā labākā dokumentālā filma.

Pakistānas kinematogrāfistes Šarmīnas Obaidas Činojas filma par skābes uzbrukumos sakropļotām sievietēm "Glābjot seju" ("Saving Face") tika apbalvota kā labākā dokumentālā īsfilma.

Filma "The Shore" ieguva "Oskaru" kā labākā īsfilma, bet filma "The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore" - kā labākā animācijas īsfilma.

Irānas režisora Asgara Farhadi sadzīves drāma "Šķiršanās" ("A Separation") saņēma "Oskaru" kā labākā filma svešvalodā un kļuva par pirmo Irānas filmu, kas izpelnījusies šo balvu.

Sešās nominācijās izvirzītās filmas "Naudas spēle" ("Moneyball") ar Bredu Pitu galvenajā lomā un Stīvena Spīlberga režisētā drāma "Kara zirgs" ("War Horse") neieguva "Oskarus" nevienā no šīm nominācijām.