Rekurzeme.lv ARHĪVS

Atveseļošanās procedūras

2011. gada 16. oktobris 09:19

1178
Atveseļošanās procedūras

Cilvēks nedrīkst ciest. Muguras sāpes ir jāmazina visiem iespējamajiem līdzekļiem.

Masāža
Viegla masāža ir pieļaujama. Profesionāls masieris audus sajūt un zina, kurā masāžas reizē jāpiebremzē, kurā var darboties jau intensīvāk.

Vingrošana
Vingrot nevajadzētu akūto sāpju periodā, bet hroniskajā fāzē to var darīt. Jāsāk ar bezslodzes guļus stāvokli, ar mugurkaulu atslogojošām pozām, kas nenoslogo arī sēžas nerva darbību. Drošāk vingrošanu uzsākt pie fizioterapeita, kurš apmāca pareizos ķermeņa stāvokļus.

Apavi
Sāpju sindroms izraisa piespiedu pozas maiņu. Mainās ķermeņa statika, novirzās smaguma centrs, tāpēc ir stingri jādomā par stājas korekciju, lai nepārslogotu veselo pusi. Tam par pamatu ir labi apavi, lai nebūtu trieciena no pēdu puses. Akūtajā sāpju periodā vēlami apavi ar noapaļotu «rokera» zoli, kas tagad ir arī modē, – tie mazina triecienvilni.

Jostas
Cilvēka ķermenis izstaro infrastarus un, ja krustu rajonā apliek radikulīta jostu, (labāk, ja tā caurausta vilnas diegiem vai dzīvnieku vilnas uzkārsumiem),  siltums atstarojas uz muskuļiem, tos atslābinot, un sāpes mazinās. Josta ir labs līdzeklis akūtā periodā, bet to nēsāt ieteicams ne ilgāk kā divas nedēļas un tikai dienā. Daļēji uzņemoties muskuļu funkcijas, šāds palīglīdzeklis ļauj palielināt kustību apjomu, taču no otras puses – muskulīši sāk slinkot.

Ārstnieciskā vingrošana
Vēdera muskulatūras spēks nereti netiek novērtēts, taču tā muguru spēj atslogot pat par 60 procentiem, tādēļ muguras kaites var aizkavēt vai mazināt vēdera presītes vingrinājumi, kurus izpildot, pietiks tikai atraut plecu daļu no grīdas.

Peldēšana
Ja cilvēks ir lielos draugos ar ūdeni un tas nerada stresu, siltā baseinā var vingrot arī ar sāpošu muguru, jo ūdens ļoti labi sakārto visu muskulatūru. Bet ar ūdeni jābūt uzmanīgiem, jo pēc peldēm ķermenim jāļauj sasilt, ejot laukā, attiecīgi jāsaģērbjas, lai neapsaldētos.

Kaulu preparāti
Iespējams, speciālists papildus ieteiks lietot kaulu stiprināšanas preparātus. Lielisks piemērs – glikozamīns. Cilvēka organismā tas veidojas dabiskā ceļā, bet, pienākot vecumam, tas netiek pietiekoši sintezēts. Tādējādi cieš skrimšļu sistēma, saistaudu sistēma. Glikozamīna preparāti palīdzēs skrimslim atjaunoties.

Sildošās ziedes
Ir cilvēki, kuriem pret muguras sāpēm ļoti labi palīdz sildošās ziedes, ko sāpošajā apvidū klāj jau akūtajā periodā. Tās var būt ar skuju preparāta piedevām, terpentīnu. Var lietot arī zem radikulīta jostas.