Rekurzeme.lv ARHĪVS

Makaroni – ātri un sātīgi

Anita Kantāne

2011. gada 16. oktobris 09:16

1606
Makaroni – ātri un sātīgi

Radziņi, gliemežvāki, spirāles, burtiņi, ritentiņi, nūdeles, radziņi, spageti – varētu vēl turpināt uzskaitīt makaronu izstrādājumu formas. Pēdējos gados veikalos nopērkami arī dažādas krāsas un garšas makaroni – spinātu, biešu, burkānu.

Lieto kartupeļu vietā
Tradicionālais makaronu izmantošanas veids – pamatēdienā vai zupās. Makaronu sacepumi ikdienas ēdienu sarakstā vēl nav iekarojuši savu vietu. Arī makaronu salātus joprojām izkonkurē «dienišķais» rasols, kaut gan to pagatavošana prasa mazāk laika – nav jānoņemas ar kartupeļu mizošanu un griešanu, makaroni būs gatavi jau pēc desmit minūtēm. Vispiemērotākie salātiem ir radziņi. Tos izvāra, nokāš, noskalo ar aukstu ūdeni un pievieno pārējās sastāvdaļas. Tās ir līdzīgas rasolam – olas, zaļie zirnīši, desa, marinēts gurķis, majonēze.

Galvenais – lai neizjūk
Svarīgi, lai no makaroniem nesanāktu putra, tāpēc pie veikala plaukta parasti roka stiepjas pretī pārbaudītiem makaroniem, dažkārt trāpās arī akcijas prece ar kārdinošu atlaidi. Kā zināt, vai tie būs gana kvalitatīvi? Parasti cena nepieviļ – jo makaroni dārgāki, jo labāki. Vēl viens orientieris izvēlē – cieto kviešu šķirņu izmantošana. Ja uz iepakojuma norādīts, ka makaroni ražoti no cieto kviešu šķirnes miltiem, tā jau ir garantija, ka ēdiens nepārvērtīsies biezputrā. Vien jāprot makaronus pareizi izvārīt. Tur gan nav nekā sarežģīta, tikai jāielāgo divas lietas – pirmkārt, makaroni jāvāra lielā ūdens daudzumā, otrkārt, ūdenim pievieno nedaudz eļļas, lai nokāšot tie nesaliptu vienā lielā klimpā.

Var gatavot pats
Makaronus iespējams gatavot arī mājās. Tam nepieciešami tikai divi produkti – olas un milti. Uz 100 gramiem kviešu miltu ņem vienu olu, kārtīgi visu samaisa, un mīkla gatava.
Lai no mīklas izveidotu glīti formīgus makaronus, vērtīga lieta ir makaronu pagatavošanas kombains. Sadzīves tehnikas veikalos to piedāvājums ir ļoti mazs vai pat nekāds. Taču iespējams pameklēt interneta veikalos. Lētākie aparāti maksā aptuveni 30 latu, dārgākie – visus 300. Cenu amplitūda ir tik liela atkarībā no tā, ko ar makaronu kombainu var pagatavot. Lētākajā variantā būs iespējams «ražot» vien pāris makaronu veidu – parasti tās ir nūdeles un spageti. Dārgākos komplektos nāk klāt gan asmenīši dažādu makaronu gatavošanai, gan trauks mīklai, gan mikseris un blenderis.
Taču iespējams arī iztikt bez speciālas iekārtas un izmantot vecmāmiņu metodi, vismaz viens pašgatavotu makaronu veids sanāks – mīklu uz galda izveltnē un sagriež tievās sloksnītēs.

Spageti ar tunci
Nepieciešams: 250 gramu makaronu, 150 gramu tunča savā sulā, 250 gramu saldā krējuma, aptuveni 50 gramu smalki rīvēta cietā siera, pipari, zaļumi.
Pagatavošana. Makaronus izvāra, nokāš un ieber atpakaļ katlā. Pārlej ar saldo krējumu, pievieno tunci, garšvielas un minūti pasautē.  Pasniedzot pārkaisa ar smalki rīvētu sieru.

Gliemežvāki ar vistu
Nepieciešams: 250 gramu makaronu  (gliemežvāku), divi gabaliņi kūpinātu vistas šķiņķīšu, puse glāzes konservētu ananasu, puse svaiga gurķa, sīpols, lielā paciņa majonēzes un aptuveni 200 gramu krējuma.
Pagatavošana. Makaronus sālsūdenī izvāra. Vistu, gurķi, ananasus sagriež kubiņos un pievieno makaroniem. Smalki sagriež sīpolus un pievieno salātiem. Visu sajauc ar majonēzi. Krējumu liek tik daudz, lai salāti nebūtu par sausu.