Rekurzeme.lv ARHĪVS

Ar grāmatu – teltī

Anita Platace

2011. gada 1. oktobris 07:58

511
Ar grāmatu – teltī

Līva Aigare, Grobiņas ģimnāzijas 9. klases audzēkne, lasīšanas prieku iepazinusi vecāku – bibliotekāra un pedagoģes – ietekmē.

Prasmi rakstīto vārdu pasniegt citiem izkopusi, darbojoties teātra pulciņā, piedaloties skatuves runas konkursā «Zvirbulis», iegūstot Dižā stāstnieka titulu konkursā «Teci, teci valodiņa».

Kad nelasa ogas, tad – grāmatas
Par savu mīļāko lasāmvielu Līva nosauc Braiena Džeika triloģiju «Redvola». «Šai grāmatai ir savs stāsts. Jau sen mamma nopirka pirmo daļu – esot ļoti interesanta –, bet toreiz, izlasījusi pāris lapaspuses, atdevu atpakaļ, teikdama, ka nekā interesanta tur nav. Pirms dažiem gadiem, kārtojot grāmatu skapi, uzgāju šo grāmatu. Iesāku lasīt un nevarēju atrauties, kamēr nebiju visu izlasījusi. Tad mamma nopirka abas pārējās daļas. Tagad esmu tās «okupējusi».» Ziemā Līva izlasījusi tikai vienu grāmatu, toties vasarā šai patīkamajai nodarbei viņa ļaujas pilnībā. «Ja vien nav jālasa ogas,» tā Līva.

Telts grāmatas
«Man ir tāds jēdziens «telts grāmatas». Tās ir grāmatas, kuras lasu teltī ap diviem naktī ar zirņu vai zemeņu bļodu pie sāniem. Tās ir vienas un tās pašas – «Redvola» un Džordžijas Bingas trīs grāmatas par meiteni vārdā Mollija Mūna. Tā ir mana vasaras klasika. Šogad gan atskārtu, ka tā nevar – sēdēt ar lukturīti un lasīt sīkus burtus.» Līva neslēpj arī citu ieradumu – iekārtoties gultā ar pusdienu šķīvi pie sāniem un grāmatu klēpī.

Nav ar ko pārrunāt izlasīto
Līva bēdājas, ka tuvāko vienaudžu vidū nav cilvēku, ar kuriem varētu pārrunāt izlasīto. Vienīgi dažas «Bērnu žūrijas» grāmatas varējusi apspriest ar draudzeni. Iesaistoties «Bērnu žūrijā», Līva izlasījusi ne tikai sava vecuma grupas grāmatas. Piemēram, viņu aizrāvusi Filipa Pullmana triloģija «Dzintara tālskatis».
Līvu fascinē Karela Čapeka stāsti, piemēram, grāmata «Dārzkopja gads». Nesen izlasījusi «Kā tas notiek» un secinājusi, ka daudz kas no aprakstītā nav mainījies. «Vismaz teātri vēl šodien taisa tāpat.»  Mārgaretas Mičelas romānu «Vējiem līdzi» izņēmusi cauri pāris dienās, jo pēc tās uzņemta Līvas mīļākā filma. Atradusi Marienas Vokeres grāmatu «Mārgaretas un Džona mīlasstāsts» – 600 lappušu biogrāfiju, kas iedvesmojusi «Vējiem līdzi» tapšanu. Līva vēlas uzzināt, kā radušies tās tēli un Skārletas slavenais teiciens: «Par to es šodien nedomāšu. Par to es domāšu rīt.»