Rekurzeme.lv ARHĪVS

Puķu pods – košs kā jauns

Iluta Dreimane

2011. gada 1. oktobris 07:56

886
Puķu pods – košs kā jauns

Veco māla puķu podiņu iespējams atsvaidzināt, izmantojot dekupāžas tehniku. Kā to izdarīt, stāsta radošās darbnīcas «Namiņš» saimniece Regīna Žilinska.

Neglazēto podu vispirms nogruntē. Šim nolūkam ņem universālo akrila grunti uz ūdens bāzes, ko var nopirkt mākslas piederumu veikalos. Uzklāšanai vislabāk noderēs paštaisīts darbarīks – veļas knaģis ar švammes gabaliņu «knābī». Podiņam no­gruntē visu ārpusi, bet iekšpusē – augšējo maliņu līdz gropītei.

Kad grunts nožuvusi, ņem akrila krāsu uz ūdens bāzes tumšākā tonī un podiņa ārpusi noklāj apzināti mākslinieciski brīviem otas vilcieniem. Ar mazāku otiņu klāj augšējo malu poda iekšpusē. Pēc izjūtas var spriest, vai krāsa jāliek divreiz vai arī pietiks ar vienu, pēc tam tai jāļauj nožūt.

Nākamo veido plaisiņas imitējošo klājumu. Ar efektlaku podiņu it kā «nopēdo». Iepriekš gan nav paredzams, kā plaisiņas veidosies – tas allaž būs pārsteigums.

Kamēr podiņš žūst, var izgriezt motīvus no salvetēm. Dekupāžai derēs jebkuras – galvenais, lai raksts pašam patīk. Ievērojot nelielu atkāpīti no kontūras, ar šķērītēm izgriež motīvu. Tad veikliem pirkstiem jāatdala liekās kārtas – līmēšanai būs vajadzīgs tikai motīvs no salvetes virsējā slāņa.

Kad dekoratīvo plaisu laka nožuvusi, ar švammīti uzklāj akrila krāsu. To dara, it kā «tipinot» pa puķu podiņa virsmu. Svarīgi atcerēties, ka uzspiest krāsu var tikai vienu reizi – otrreiz jau dekoratīvā plaisa tiks aizklāta, nenotiks paredzētā reakcija.

Kad «pēdojums» nožuvis, var pielīmēt no salvetēm izgrieztos motīvus. Šim nolūkam derēs speciālā dekupāžas līme (ne PVA vai kāda cita) un sintētiskās 9. vai 10. izmēra otas. Savukārt lakošanai piemērotākas būs 11. un 12. izmēra otas. Motīvu pietur ar pirkstu, bet līmēt sāk no vidus uz malām, it kā izspiežot gaisu. Ota jātur gandrīz guļus, līmes nedrīkst būt pārāk daudz. Ja patīk, ar akrila krāsu uz ūdens bāzes var nokrāsot zeltainu maliņu.

Visbeidzot podiņu gan no ārpuses, gan iekšpuses var nolakot ar glancēto laku uz ūdens bāzes, veidojot biezāku aizsargslāni. Pietiks ar pāris kārtām, pēdējā kārtā var klāt matēto laku.