Rekurzeme.lv ARHĪVS

Tomātu noslēguma parāde

Anita Kantāne

2011. gada 1. oktobris 07:49

808
Tomātu noslēguma parāde

Kad tad vēl ja ne rudenī celt galdā visdažādākos sautējumus! Gandrīz vai jebkuram var pievienot arī pašu dārzā izaudzētos tomātus, kurus septembrī jāsteidz izmantot, jo ilgi uzglabāt tos parasti neizdodas. Ja tomātu ražu šādi pieveikt nav iespējams, atliek vēl viena lieliska iespēja – pašiem vārīt kečupu.

Rudens dārzeņu sautējumus to krāsainības dēļ mēdz saukt par dārzeņu karnevālu. Sarkanie un dzeltenie tomāti, zaļā, sarkanā un dzeltenā paprika, sarkanie sīpoli – tās ir ideālas sautējuma sastāvdaļas. To var gatavot gan pannā vai katlā, gan cepeškrāsnī. Var papildināt ar saldo vai skābo krējumu, malto gaļu.

Klasika – tomāti želejā
Garšīgi, bet darbietilpīgi, turklāt nevar pareizi nomērīt, cik daudz jāliek želatīns. Tādas ir biežākās iebildes, kāpēc saimnieces atsakās ziemai gatavot tomātus želejā. Kā pareizi nomērīt želatīna daudzumu? Tas jāliek vairāk nekā parasti – uz litru ūdens ņem četras paciņas želatīna. Vēl būtiska sastāvdaļa – dilles. Pēdējais svarīgais posms – pasterizēšana. Tā ir nepieciešama ne tikai tādēļ, lai uzglabātu konservus ziemai, bet arī lai karstumā tomātiem un sīpoliem izdalītos īstā garša. Puslitra burkas karsē tikai piecas minūtes.

Ja nepatīk ādiņa
Pat pēc ilgstošas vārīšanas tomātu miziņas paliek cietas. Ja tās traucē, ērts veids, kā no tām atbrīvoties, – tomātus blanšēt. Saliek tomātus katlā vai bļodā un pārlej ar vārošu ūdeni. Aptuveni pēc minūtes nolej karsto ūdeni un pārlej ar aukstu. Šādi apstrādātiem tomātiem miziņa viegli lobās nost.

Tomātu kečups
Nepieciešams: kilograms tomātu, 200 gramu sīpolu, 1/4 daļa glāzes cukura, 3 tējkarotes sāls, 5 ēdamkarotes galda etiķa, tējkarote maltu melno piparu, 3 ķiploku daiviņas.
Pagatavošana. Tomātiem novelk miziņu un sarīvē. Iegūto masu kopā ar cukuru un sāli liek katlā vārīties 40 minūtes. Tad pievieno sarīvētus sīpolus un turpina vārīt 15 minūtes. Noslēgumā pievieno saspiestus
ķiplokus un etiķi un vāra vēl 5 minūtes. Karstu sapilda burkās un aizvāko.
Ja nepatīk tomātu sēklas, pirms ķiploku pievienošanas masu izkāš caur sietiņu. Lieto mērču pagatavošanai, zupās, gaļas ēdienos.

Piecu dārzeņu salāti
Nepieciešams: pa kilogramam tomātu, sīpolu,  kāpostu, burkānu, kabaču vai svaigu gurķu, 2 glāzes eļļas, glāze cukura, 3 ēdamkarotes sāls, glāze galda etiķa.
Pagatavošana. Dārzeņus nomazgā un sagatavo vārīšanai. Tos var gan griezt, gan rīvēt – kā kuram labāk tīk. Sasmalcinātos dārzeņus liek katlā, labi samaisa, pielej eļļu, cukuru un sāli. Vāra uz lēnas uguns, kamēr dārzeņi ir mīksti. Vārīšanas laiks – no 40 minūtēm līdz 2 stundām. Noslēgumā pieliek etiķi. Karstu pilda burkās, piespiežot, lai virspusē izdalās mazliet sulas. Nav jāpaste­rizē. Burkas aizvāko un novieto ziemas uzglabāšanai.