Rekurzeme.lv ARHĪVS

Dārzeņi biezeņzupās, ievārījumos, marinādē

Anita Kantāne

2011. gada 10. septembris 09:31

445
Dārzeņi biezeņzupās, ievārījumos, marinādē

Katru gadu vienādi garšīga, taču arvien ar nepacietību gaidīta - tā var raksturot jauno dārzeņu ražu. Dārzeņu zupas, sacepumus, karbonādes un arī ievārījumu – to visu var pagatavot jebkurā gadalaikā, taču svaigiem, nupat no dobes ņemtiem kartupeļiem, bietītēm, burkāniem, kabačiem ir pavisam cita garša.

Krāsainās biezputras
Par krāsainajām biezputrām prieks būs gan bērniem, gan pieaugušajiem. Tās skaisti izskatās un ir veselīgas. Veidojot porciju bērniem, no dažādu krāsu biezputrām var sakārtot tārpiņu, taureni vai vabolīti.
Sarkanu biezputru iegūst no sarkanajām bietēm. Kā parasti vāra kartupeļu biezputru un samaisa ar bietēm, kas sarīvētas uz smalkās dārzeņu rīves. Biezputrai var pievienot gan svaigi vārītas, gan marinētas bietes. Kartupeļu un biešu proporcija – četras daļas kartupeļu, viena daļa biešu.
Oranžu biezputru iegūst, pievienojot burkānus. To pagatavo šādi: burkānus ar visu mizu izvāra, nomizo, smalki sarīvē, pievieno kartupeļiem un kārtīgi samaisa. Tālāk gatavo kā parasti. Kartupeļus un burkānus ņem vienādās daļās.

Labāk vārīt rudenī
Gandrīz visi dārzeņi – bietes, kāposti, burkāni – pagrabā glabājas līdz pavasarim. Arī kārtīgi nogatavojušies kabači tumšā un vēsā vietā svaigi ir vairākus mēnešus – pat līdz Ziemassvētkiem. Kāpēc tad steigties ar konservēšanu? Atbilde – vasaras beigās un agrā rudenī visi dārzeņi daudz ātrāk izvārās. Vasarā mazās bietītes ir gatavas 20 minūšu laikā, ziemā būs vajadzīga stunda, kamēr tās kļūs mīkstas. Kabači uz Ziemassvētkiem ir svaigi, taču to mīkstums kļūst šķiedrains.

Tikpat labs
Nu jau otro sezonu saimniecēm konservu pagatavošanai esences vietā jāizmanto galda etiķis. Lai izvairītos no sadzīves traumām, esenci veikalos vairs nepārdod. Pirmās sezonas secinājums – galda etiķis ir tikpat labs, konservi uzglabājas nevainojami. Tikai tas jāpievieno vairāk un jārēķinās, ka līdz ar to ēdienā būs vairāk šķidruma.
 
Paprika saldskābajā marinādē
Nepieciešams: trīs kilogrami paprikas, glāze ūdens, glāze galda etiķa, glāze eļļas, ēdamkarote sāls, šķipsniņa melno piparu, zaļumi, divas daiviņas ķiploku.
Pagatavošana. Papriku iztīra no sēklām un sagriež lielos gabalos. No ūdens, eļļas, etiķa, cukura, sāls, pipariem un ķiplokiem pagatavo marinādi, aplej ar to papriku un visu vāra 10 minūtes, beigās pievieno nesagrieztus zaļumus – dilles vai pētersīļus. Karstu sapilda burkās, lai katrā būtu pa zaļuma stiebriņam. Marinēšanai var izmantot visu krāsu paprikas.

Kabaču ievārījums
Nepieciešams: 400 gramu kabaču, puse citrona, kanēļa standziņa, 400 gramu cukura (biezākai konsistencei – cukurs ar pektīnu).
Pagatavošana. Kabačus nomizo, sagriež sīkos gabaliņos, pielej citrona sulu un apber ar cukuru. Ļauj masai sasuloties. Kad kabačiem izdalījusies sula un cukurs izkusis, pieliek kanēli un vāra piecas minūtes. Ievārījumu atdzesē un vēlreiz vāra piecas minūtes. Vēlreiz atdzesē un atkal piecas minūtes vāra. Tad izņem no ievārījuma kanēļa standziņu un karstu sapilda burkās.