Rekurzeme.lv ARHĪVS

Infektologi aicina Jāņos ievērot īpašu piesardzību ēdiena gatavošanā un neaizmirst par ērcēm

BNS, ziņu aģentūra

2011. gada 21. jūnijs 15:17

718
Infektologi aicina Jāņos ievērot īpašu piesardzību ēdiena gatavošanā un neaizmirst par ērcēm

Lai līgotāju veselība neciestu pēc svētku dienu dāsnās ēdiena baudīšanas, Jāņu zāļu lasīšanas un vainagu vīšanas, Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) speciālisti atgādina, ka, dodoties pie dabas, svarīgi izvēlēties piemērotu apģērbu, ēdienu gatavošanai lietot kvalitatīvus pārtikas produktus, pareizi tos uzglabāt un stingri ievērot personīgo higiēnu.

LIC pārstāve Inese Skrastiņa aģentūrai BNS pastāstīja, ka centra speciālisti novērojuši ‒ pēc vasaras saulgriežiem iedzīvotāji visbiežāk vēršas pie centra speciālistiem pēc palīdzības, lai noņemtu ērces, ar sliktu pašsajūtu un aizdomām par zarnu infekcijām.

Saindēšanos ar pārtikas produktiem galvenokārt  izraisa termiski nepietiekami apstrādāta gaļa un zivis, neatbilstoši laika apstākļiem uzglabāta torte, olas, piena produkti un gaļas salāti.

Par regulāru roku mazgāšanu, it īpaši pirms ēdiena gatavošanas un pirms ēšanas, jāatceras, arī esot dabā, kur ūdens pieejamība ir ierobežota.  

LIC speciālisti atgādināja, ka, lietojot nekvalitatīvus pārtikas produktus, var saindēties un saslimt, piemēram, ar salmonelozi vai dizentēriju.

Pašlaik arī ērču aktivitāte joprojām ir augsta. No ērcēm jāuzmanās, nesot mājās jāņuzāles vai atgriežoties no pastaigas, vai pēc līgošanas. Ja ērce piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk.