Rekurzeme.lv ARHĪVS

Smaku mērījumus "Kolumbija" veicis bez vides inspektoru klātbūtnes

2011. gada 15. jūnijs 14:39

266
Smaku mērījumus "Kolumbija" veicis bez vides inspektoru klātbūtnes

Zivju pārstrādes uzņēmums "Kolumbija" maija pēdējā dienā vecis smaku mērījumus un šodien to rezultāti uzņēmumam jāiesniedz Valsts vides dienesta Liepājas reģionālajā vides pārvaldē (LRVP), informēja LRVP Kontroles daļas vadītājs Roberts Bērziņš. Par to ziņo aģentūra LETA.

Viņš gan norādīja, ka mērījumi veikti bez LRVP inspektoru klātbūtnes, taču nekomentēja, vai mērījumi ir ticami un vai LRVP tos ņems vērā.

Jau ziņots, ka LRVP šogad un pērn saņēmusi gandrīz 20 iedzīvotāju sūdzības par smaku, kas rodas zivju kūpināšanas procesā zivju apstrādes uzņēmumā "Kolumbija". LRVP līdz 1.jūnijam bija uzdevusi uzņēmumam veikt smaku mērījumus.

"Vispirms jāiepazīstas ar mērījumu rezultātiem un jārunā ar uzņēmuma vadību," sacīja Bērziņš. Atbildot uz jautājumu, kāpēc LRVP inspektori nav pieaicināti piedalīties smaku mērīšanas procesā, Bērziņš sacīja, ka tas parādot uzņēmuma attieksmi pret vidi kontrolējošajām institūcijām.

Iepriekš Bērziņš apgalvoja, ka inspektoru piedalīšanās smaku mērījumu procesā ir obligāts nosacījums, lai mērījumu rezultāti būtu ticami.

Kā informēja amatpersona, atbilstoši LRVP rīkojumam, uzņēmumam smaku mērījumu rezultāti LRVP jāiesniedz divu nedēļu laikā jeb līdz šodienai.

Komentējot "Kolumbijas" projektu vadītāja Mārtiņa Rozes apgalvojumus, ka gaisa piesārņojuma normatīvus uzņēmums nav pārkāpis, Bērziņš iepriekš sacīja: "Lai viņi to pierāda, veicot smaku mērījumus. Tas ir vienīgais veids, kā to izdarīt."

Smaku mērīšanas process, kā norādīja Bērziņš, ir sarežģīts un nav veicams vienā vai divās dienās. Viņš skaidroja, ka laiks nepieciešams, lai laboratorijā veiktu, piemēram, paņemto paraugu analīzes.

"Smaka ir visu laiku, bet tās izplatība pilsētā ir atkarīga no vēja virziena un atmosfēras spiediena," informēja Bērziņš. Viņš pastāstīja, ka smaku mērījumi, lai nodrošinātu to ticamību, uzņēmumam būs jāveic LRVP speciālistu uzraudzībā un laikā, kad uzņēmumā notiek visaktīvākā darbība.

Dūmi, kas rodas zivju kūpināšanas procesā, izmantojot alkšņu šķeldu, neesot veselībai kaitīgi, taču, kā sacīja Bērziņš, "kas par daudz, tas par skādi".