Rekurzeme.lv ARHĪVS

Koks vannas istabu dara siltu

2011. gada 11. jūnijs 08:23

1192
Koks vannas istabu dara siltu

Celtniecības materiālu speciālists Harijs Tučs savas mājas vannas istabā ieviesis dažādus neparastus risinājumus un ar rezultātu ir ļoti apmierināts. Visi izmantotie materiāli ir piemēroti mitram mikroklimatam – Harija mājās vannas istabā nav ierīkota ventilācija, taču pat spogulis neaizsvīst.

Fibrolīts ir teju mūžīgs materiāls

Fibrolīta pielietojums ir samērā plašs – no tā var būvēt pat mājas, taču biežāk to izmanto kā dekoratīvu materiālu. Fibrolīts gatavots no cementa un garām ēveļskaidām (pieejams plāksnēs, sākot no 25 mm biezuma), parasti tas ir pelēcīgā tonī. Ļoti piemērots materiāls vannas istabai, jo nerada labvēlīgu vidi pelējuma un sēnīšu attīstībai. Fibrolīts var kalpot gadiem, un visērtāk to ir kopt, vienkārši nosūcot ar putekļsūcēju.

Koka dēlīšu grīda kā mozaīka

Vannas istabas grīdai izvēlēti mazi ietonēti koka dēlīši, kurus tradicionāli izmanto terasēm. Tā kā flīzes Harijam nepatīk, risinājums ir šāds: dēlīši mozaīkas veidā pieskrūvēti pie plastmasas pamatnes, iegūstot vairākus praktiskus labumus. Pirmkārt, liekajam ūdenim, izkāpjot no vannas, ir iespēja notecēt starp dēlīšiem – grīdai ir hidroizolācija. Otrkārt, nav nepieciešams ierīkot silto grīdu, jo koka dēļi ir silts un mīlīgs materiāls. Treškārt, ja kāds dēlītis ir bojāts vai vienkārši jāiztīra grīda zem dēlīšiem, tos var ērti izņemt un atlikt atpakaļ vai nomainīt (pateicoties mozaīkas rakstam).

Jumta lubiņas uz vannas istabas sienas

Flīzes Harijam šķiet tāds nemīlīgs materiāls, īpaši rudeņos un ziemā. Tas arī galvenais iemesls, kādēļ sienu pie vannas klāj jumta lubiņas jeb šķindeļi. Tā kā tas būtībā ir jumta segums, ar mitrumu nav nekādu problēmu – lubiņas ir piesistas pie sienas speciālā klājumā, lai liekais ūdens varētu ērti notecēt. Lubiņas gatavotas no Kanādas ciedra – šis koks jau dabiski satur antiseptiķus, tāpēc vēl jo vairāk ir drošs pret mitruma radītām problēmām. Šāda lubiņu siena (materiāls+uzklāšana) izmaksā apmēram 15 latu kvadrātmetrā, turklāt nav jāuztraucas, vai siena ir perfekti gluda – atšķirībā no flīžu klājuma negludumi nebūs redzami.

Linu auklas starp dēļiem

Kā zināms, temperatūru maiņu ietekmē koka dēļi telpās mēdz sarauties un atkal izplesties, tāpēc šķirbās starp dēļiem jau sākotnēji iestrādāta lina aukla – tādējādi dēļu staigāšana itin nemaz nav manāma.