Rekurzeme.lv ARHĪVS

Gatavosim!

2011. gada 15. maijs 10:50

802
Gatavosim!

Daudzu ēdienu receptēs olas ir neatņemama sastāvdaļa. Bez tām nevar brokastu pankūkas pagatavot, kotletes izcept un arī biskvīts kūkai nesanāks. Olas ir bagātas uzturvielām, sātīgas, garšīgas un ātri pagatavojamas. Ja tradicionālā ola ar sāli vai majonēzi apnikusi, tai iespējams pievienot dažas piedevas un pagatavot ēdienus.

Uzkodas un piedevas
Olu salātus var pasniegt gan brokastīs, gan kā piedevu. Nepieciešama majonēze un kāds dārzenis, piemēram, marinēts vai skābēts gurķis un sīpols. Visas sastāvdaļas sagriež, samaisa ar majonēzi un pasniedz. Gurķa vietā iespējams likt bieti vai tomātu.
Vienkārši un ātri var pagatavot uzkodu no kartupeļa, olas, siļķes, majonēzes un sīpola. Šķīvī šķēlēs kārto sagrieztu kartupeli. Pa virsu liek šķēlīti olas, tad kubos sagrieztu siļķi un sīpolu. Uz katra kartupeļa uzspiež piciņu majonēzes vai krējuma.
Vārītu, sasmalcinātu olu var izmantot arī kā piedevu zupai. Tā sader ne tikai ar skābeņu, bet arī ar biešu un zivju zupu.

Izmanto sviestmaizēm
Var apsmērēt maizi ar sviestu, uzgriezt olu, apkaisīt ar sāli, un brokastis gatavas. Taču maltīti iespējams padarīt krāsaināku, pagatavojot dubulto sviestmaizi. Piemēram, tostermaizei uzlikt salāta lapiņu, uz tās – vārītas olas ripiņas, gurķa un tomāta šķēlīti, pārliet ar majonēzi un pārklāt ar otru maizes šķēli. Pildījumam var izmantot gan ikdienišķas piedevas – sieru,
šķiņķi –, gan delikateses – garneles, ikrus.

Avokado sviests
Nepieciešams: avokado, vārīta ola, tējkarote sviesta, garšvielas.
Pagatavošana. Avokado nomizo, pārgriež uz pusēm, izņem kauliņu un sarīvē uz biešu rīves. Uz tās pašas rīves sarīvē olu. Visas sastāvdaļas samaisa. Sviestam jābūt istabas temperatūrā. No garšvielām var izmantot dārzeņu maisījumu ar sāli.

Svaigie salāti
Nepieciešams: 2 avokado, 250 gramu attīrītu garneļu, svaigs gurķis, 3 vārītas olas, paciņa majonēzes, citronpipari.
Pagatavošana. Avokado nomizo, pārgriež uz pusēm, izņem kauliņu un sagriež palielos kubos. Aptuveni tikpat lielos gabalos sagriež olas. Gurķi pārgriež uz pusēm un tad šķēlēs. Visas sastāvdaļas samaisa ar majonēzi un pieber citronpiparus.

Olu veltnīši
Nepieciešams: 3 olas, 2 karotes kausētā siera, eļļa cepšanai.
Pagatavošana. Olas sakuļ, pievieno sāli un izcep omleti. Ļauj atdzist un apsmērē ar sieru. Veltnīti sarullē, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī, lai sastingst. Pirms pasniegšanas sagriež ripiņās. Virs siera kārtas var uzkaisīt dilles, pētersīļus vai citus zaļumus. Pasniedz kā uzkodu.