Rekurzeme.lv ARHĪVS

Jauns var kļūt vecs

2011. gada 15. maijs 10:42

1035
Jauns var kļūt vecs

Standartmēbeļu gludās virsmas un taisnie leņķi reizēm kļūst kaitinoši. Viss ir nevainojams, taču bezpersonisks. Priekšmeti izskatās nedzīvi. Pašu radītajā sterilajā vidē sākam ilgoties pēc «nepareizībām» – skrambiņām, cilvēka pieskārienu radīta nodiluma, raupjām faktūrām.

Jaunām lietām piešķirt retro stilu iespējams ar vecināšanas (angļu valodā – weathering) metodi. Kokamatnieks Juris Ruķeris piedāvā paša izstrādāto tehnoloģiju un iedrošina, ka mēbeļu vecināšana nav tikai profesionāļu joma. Pietiek ar nelielu kokapstrādes pieredzi, dažiem instrumentiem, pacietību un māksliniecisku intuīciju.

Mēbele ar nodiluma efektu 
No ēvelēta koka dēļiem izgatavo vienkāršu mēbeli – piemēram, dārza soliņu, tabureti. Vislabāk derēs priede. Tai ir ļoti rakstaina šķiedra ar dzīvīgu faktūru. Var izvēlēties arī osi vai ozolu, bet tiem koksne ļoti cieta un grūtāk apstrādājama.

Faktūras veidošana
Ar rokas instrumentu (fleksi), kam piestiprināta rotējošā drāšu suka, jaunās mēbeles gludajai virsmai noņem visas mīkstās šķiedras, kamēr faktūra kļūst grubuļaina, atklājot koksnes rakstu kontūras. Tas ir fiziski smags, ilgstošs process, turklāt šajā darba stadijā liela nozīme izjūtai. Apstrāde jāveic kā tēlniekam, kurš no māla veido nelīdzenu virsmu ar izciļņiem un iedobēm.

Beicēšana
Pēc mīksto šķiedru noņemšanas var sākt beicēšanu. Pirms tam jāizvēlas vajadzīgais tonis. Celtniecības preču lielveikalā ir ļoti plašs dažādu nokrāsu beiču klāsts un toņu katalogi.

Korekcija
Kad virsma pilnīgi nožuvusi, to apstrādā ar smilšpapīru nevis vienlaidus, bet tikai vietās, kur raupjo faktūru gribas akcentēt.
Tas jāveic uzmanīgi, ik pa brīdim novērtējot priekšmeta kopskatu. Visbeidzot vecināto mēbeli pārklāj ar caurspīdīgu laku, lai tā būtu vieglāk kopjama.

Brīnum­atslēga
Funkcionāls un dekoratīvs risinājums daudzu atslēdziņu glabāšanai koridorā vai garāžā. Lielo atslēgu pie sienas acu augstumā novieto horizontāli, iepriekš piestiprinot āķīšus, uz kuriem uzvērt mazās slēdzenes.

Arī šā priekšmeta virsmu J.Ruķeris apstrādājis vecināšanas tehnikā, izmantojot gaišu beici. Meistars uzskata, ka gaišie, nedaudz caurspīdīgie toņi virsmas reljefu atklāj efektīvāk nekā tumšie.

Durvis – glezniņa
Virtuves sienas skapju vienmuļo rindu var paspilgtināt, izgatavojot divas dekoratīvas vērtnes. Nepieciešamie materiāli: presētā kartona MDF plāksne, divi trīs ūdensnecaurlaidīgu krāsu toņi, laka, zīmējuma trafarets. No preskartona izgriež durvju pildiņu, nokrāso, nožāvē. Uzliek trafaretu, iekrāso zīmējumu. Vēlāk virsmu nolako. Arī rāmīti gatavo no preskartona. Pildiņus ievieto rāmjos un nostiprina.