Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kristovskis: Liepājas ostai ir liels potenciāls

BNS, ziņu aģentūra

2011. gada 31. marts 12:38

578
Kristovskis: Liepājas ostai ir liels potenciāls

Liepājas osta panākusi būtisku izaugsmi, un tai ir liels potenciāls, apmeklējot ostu, tiekoties ar pilsētas un ostas vadību, kā arī ar Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) un vairāku LSEZ strādājošo uzņēmumu pārstāvjiem, secināja ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, aģentūrai BNS pavēstīja Ārlietu ministrijas (ĀM) Preses un informācijas nodaļā.

"Vizītes laikā pārliecinājos, ka Liepājas osta ir labi pratusi pārdzīvot ekonomiskās lejupslīdes posmu un pašlaik savos rādītājos jau spēj uzrādīt nelielu izaugsmi. Uzņēmumu intereses ir daudzpusīgas – vieni turpina meklēt sadarbības partnerus tepat Baltijas jūras reģionā, citi lūkojas jau krietni tālāk. Pārliecinājos, ka Ārlietu ministrijas loma investoru piesaistē Liepājas LSEZ jau ir bijusi būtiska, taču tā var būt vēl efektīvāka. Arī uzņēmējiem drosmīgāk jāizvirza savi nākotnes mērķi un drošāk jāizmanto diplomātu atbalsts jaunu tirgu apguvē," sacīja Kristovskis.

Uzklausot Liepājas domes pārstāvjus un iepazīstoties ar prezentāciju par LSEZ attīstību, ārlietu ministrs norādīja uz būtisko izaugsmi, ko spējusi panākt Liepājas osta, nepilnos 20 gados no slēgtas militārās bāzes bez rūpnieciskā potenciāla izveidojoties par mūsdienīgu daudzfunkcionālu tirdzniecības ostu. Pašlaik Liepāja ir trešā lielākā Latvijas osta, un tās priekšrocība ir sabalansēta importa, eksporta un tranzīta kravu plūsma, kā arī kravu daudzveidība, kas palīdz sadalīt riskus.

Vizītes laikā ārlietu ministrs apmeklēja arī vairākus LSEZ strādājošos uzņēmumus - "Liepājas ostas LM", kas ir lielākā ostas stividoru kompānija, labi pazīstamo uzņēmumu UPB un "Trelleborg Wheel Systems Liepaja", kas darbojas tehnoloģiskajā parkā.

2010. gadā Liepājas ostā kopumā pārkrāva 4,383 miljonus tonnu kravu, kas ir par 0,1% vairāk nekā 2009. gadā.

Liepājas osta ir trešā lielākā no desmit Latvijas ostām.