Rekurzeme.lv ARHĪVS

Eksperts: esam nonākuši turpat, kur Kalvīša valdības laikā

Diena.lv, portāls

2011. gada 31. marts 09:00

650
Eksperts: esam nonākuši turpat, kur Kalvīša valdības laikā

Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) sevi ir izsmēlis, intervijā žurnālam Kapitāls norāda agrākais diplomāts un Latvijas vēstnieks vairākās Eiropas valstīs, Latvijas pārstāvis Baltijas jūras valstu padomē Valdis Krastiņš.

Viņš asi kritizē Latvijā pieņemtos lēmumus laikā kopš 2004. gada 1.maija, kad kļuvām par Eiropas Savienības dalībvalsti. Šajā laika posmā "izveidojās burbulis, notika tā plīšana, bija apšaubāmie darījumi ap Parex banku, arī [toreizējā finanšu ministra Ata] Slaktera un [toreizējā premjera Ivara] Godmaņa izdarības, kuras padziļināja krīzi".

"Tad nāca Valdis Dombrovskis. Šis izturētais, nenoliedzami godīgais cilvēks valsti pārņēma gluži neiedomājamā situācijā. Manī viņa rīcība toreiz un labu laiku pēc tam izraisīja cieņu un apbrīnu. Pamazām tomēr parādījās stīvuma un tuvredzīguma iezīmes. Pēc 10.Saeimas vēlēšanām un valdības veidošanas oktobrī Dombrovskis parādīja, ka diemžēl ir sevi izsmēlis," uzskata Krastiņš. "Tiesa, arī šodien viņš vēl varētu uzstāties radio un TV ar programmatisku runu, visiem paskaidrojot grūtības, kuras jāuzņemas, un mērķus, kurus tad varam sasniegt. No viņa to gaida, un sekotāju netrūktu. Tomēr acīmredzot viņam nav, ko piedāvāt. Tā vietā tiek bezgalīgi runāts par konsolidāciju, banku stabilizāciju, stabilitāti vispār, mēs tiekam aicināti uz ticības aktu - uz ekonomikas uzlabošanos nākotnē."

Kā uzskata Krastiņš, paradoksālā kārtā mēs esam nonākuši turpat, kur Aigara Kalvīša (TP) valdības laikā: valdošie domā, ka ieguvuši mandātu rīkoties, kā vēlas, neuzklausot sabiedrību, nediskutējot, nepārliecinot un nepierādot. Arī Saeima darbojas tāpat kā iepriekš - lēmumus pieņem koalīcijas padome, bet deputāti par šiem lēmumiem nobalso bez liekām debatēm. Opozīcijas priekšlikumi neeksistē tādēļ, ka tie nenāk no savējiem.

"Īsts Sūnu ciems!" politiskos notikumus Latvijā raksturo eksperts.

Turklāt jau drīzumā gaidāma jauna iedzīvotāju izbraukšana, jo tiks atvērts Vācijas darba tirgus, bet vācu valodas kursi ir pārpildīti.

"Ko dara valdība, lai to novērstu? Praktiski neko. Tiek bezspēcīgi runāts par Eiropas darba tirgus atvērtību, notiek vaimanāšana par sociālā budžeta izsīkumu, par nespēju izmaksāt pensijas un pabalstus. Dabīgi! Ja cilvēki nevar uzturēt un tādēļ nevēlas bērnus vai arī aizbrauc no Latvijas, bet palikušie noveco, tad pelnītāju un nodokļu maksātāju skaits kļūst nepietiekams," norāda bijušais diplomāts.