Rekurzeme.lv ARHĪVS

Valdība atkal cels nodokļus; benzīns, alkohols un cigaretes būs dārgākas

BNS, ziņu aģentūra

2011. gada 29. marts 17:17

643
Valdība atkal cels nodokļus; benzīns, alkohols un cigaretes būs dārgākas

Vadība otrdien akceptēja akcīzes nodokļa likmju palielināšanu stiprajam alkoholam, cigaretēm un benzīnam. Ja grozījumus atbalstīs arī Saeima, nodokļu izmaiņas stāsies spēkā 1. jūlijā.

Akcīzes nodoklis benzīnam tiks palielināts no līdzšinējiem 269 latiem uz 289 latiem par 1000 litriem, aģentūra BNS uzzzināja valdības sēdē.

Likumprojekts arī paredz paaugstināt akcīzes nodokļa likmi stiprajam alkoholam no 890 latiem uz 940 latiem par 100 litriem absolūtā spirta.

Tāpat likumā iekļauts pakāpenisks akcīzes nodokļa paaugstināšanas grafiks cigaretēm un smēķējamai tabakai, lai nodoklis 2018. gadā sasniedz Eiropas Savienības minimālo līmeni. Turklāt, paaugstinot akcīzes nodokli cigaretēm, attiecīgi pakāpeniski pieaugs arī akcīzes nodoklis cigāriem un cigarillām, lai arī turpmāk akcīzes nodoklis cigāriem/cigarillām veidotu 50% no akcīzes nodokļa minimālā līmeņa cigaretēm.

Valdība arī vienojās samazināt akcīzes nodokli dabasgāzei, kuru izmanto par kurināmo, no 15,6 latiem uz 12 latiem par 1000 kubikmetriem, lai mazinātu nodokļa slogu dabasgāzei, kuru kā kurināmo izmanto siltumuzņēmumi un mājsaimniecības, un atsevišķas nozares, kas nav iekļautas atbrīvojumu uzskaitījumā. Paredzēts arī akcīzes nodokļa atbrīvojums dabasgāzei, kuru izmanto elektroenerģijas ražošanai, savukārt dabasgāzi, kuru izmanto siltumnīcās un rūpnieciskās ražošanas tehnoloģisko iekārtu darbināšanai un tehnoloģiski nepieciešamā klimata nodrošināšanai rūpnieciskās ražošanas telpās, paredzēts uzsākt aplikt ar akcīzes nodokli ar 2014. gada 1. janvāri.

Likumprojekts arī paredz pilnvaras valdībai noteikt maksimālo dīzeļdegvielas litru apmēru, kas tiek izmantota lauksaimniecībā un kas tiek atbrīvots no akcīzes nodokļa saimnieciskajā gadā, lai nepārsniegtu no valsts budžeta paredzētos līdzekļus šī atbrīvojuma piemērošanai. Ja noteiktais maksimālais dīzeļdegvielas daudzums saimnieciskajā gadā tiek pārsniegts, tad proporcionāli samazināms dīzeļdegvielas daudzums uz hektāru.