Rekurzeme.lv ARHĪVS

Aicina iedzīvotājus ziņot par pagrabos ziemojošiem sikspārņiem

2011. gada 11. marts 10:45

2116
Aicina iedzīvotājus ziņot par pagrabos ziemojošiem sikspārņiem

Vēl pēdējās ziemas dienās dabas pētnieki aicina lauku iedzīvotājus ziņot par pagrabos ziemojošiem sikspārņiem, kas līdz marta beigām novērojami pie pagrabu griestiem vai sienu spraugās. Šie neparastie nakts dzīvnieki Latvijā ir īpaši aizsargājami, un katrs novērojums sniedz dabas pētniekiem svarīgu informāciju par sikspārņu sastopamību mūsu valstī.

Akciju „Ziņo par ziemojošiem sikspārņiem!” īsteno nevalstiskais dabas novērojumu portāls Dabasdati.lv un Latvijas sikspārņu pētnieki.

„Daļa lauku iedzīvotāju jau sen ir ievērojuši, ka to pagrabos katru ziemu apmetas sikspārņi. Cieši piekļāvuši sev spārnus un pieķērušies griestiem vai ielīduši spraugās, tie guļ ziemas miegā. Atšķirībā no pelēm un strupastēm, kas pagrabos ciemojas barības meklējumos, sikspārņi pārtikas krājumus neapdraud un pārtiek no vasarā uzkrātā tauku slāņa. Pagrabā tie meklē patvērumu no ziemas sala,” norāda dabas novērojumu portāla Dabasdati.lv koordinatore Ilze Ķuze.

Latvijā sastopamas pavisam 16 sikspārņu sugas, tomēr ziemā piemājas sakņu pagrabos visbiežāk apmetas divu sugu sikspārņi – garausainais sikspārnis, kas garās ausis ziemas guļā aizloka aiz spārniem, un tumši krāsotais ziemeļu sikspārnis. Dažos gadījumos piemājas pagrabā manīts arī 2011. gada dzīvnieks – ļoti retais Eiropas platausis, kam ir lielas un platas ausis, tās uz pieres saskaras kopā.

Pagrabos sikspārņi ierodas sākot ar oktobra otro pusi, un tos pamet marta beigās. „Lai atrastu ziemojošos sikspārņus, ir rūpīgi jāapskata pagrabs. Tam būs nepieciešams lukturis un 5–20 minūtes laika (atkarībā no pagraba lieluma un spraugu daudzuma). Iesākumā apskatiet griestus, te būs viegli pamanāmi brīvi karājošies sikspārņi. Sikspārņi ziemojot labprāt ielien spraugās, tādēļ aplūkojiet arī spraugas griestos un sienās, arī durvju stenderes, spraugas starp pagraba apcirkņu balstiem un plauktu dēļiem,” norāda sikspārņu pētnieks, bioloģijas zinātņu doktors Gunārs Pētersons.  

Ja Jūsu pagrabā ziemo sikspārņi, lūdzu, ziņojiet dabas datu portālā www.dabasdati.lv vai sazinieties ar sikspārņu pētnieku Gunāru Pētersonu: tālr. 29439097, e-pasts: gunars.petersons@llu.lv. Jūsu sniegtā informācija sniedz vērtīgu ieguldījumu šo reto dzīvnieku sastopamības apzināšanā Latvijā.

Ziņojot lūgums pievienot foto, lai droši noteiktu sikspārņa sugu. Svarīgākā ķermeņa daļa noteikšanai ir sikspārņa galva, īpaši ausis. Fotografējot jāatceras, ka zibspuldzes vai luktura gaisma var sikspārni pamodināt, tādēļ pietiek ar vienu vai diviem fotoattēliem.

Vairāk informācijas:


1. Sikspārņi ziemas guļai izvēlas dažādas pazemes mītnes – piemājas sakņu pagrabus, alas, tuneļus, cietokšņus, armijas bunkurus un pat akas. Šīs mītnes raksturo pastāvīga zema gaisa temperatūra no -1 līdz +8 grādiem. Latvijā ziemo puse no 16 mūsu valstī sastopamajām sikspārņu sugām. Pārējās rudenī migrē uz siltākām zemēm. Visas Latvijā sastopamās sikspārņu sugas ir kukaiņēdāji. Vairāk informācijas par Latvijas sikspārņiem atradīsiet šiem dzīvniekiem veltītajā lapā.

2. Kā atšķirt, kādas sugas sikspārnis apmeties pagrabā?
Par pagrabos sastopamo sikspārņu sugu noteikšanu informāciju meklējiet šeit.

3. Dabasdati.lv ir divu nevalstisku dabas aizsardzības organizāciju – Latvijas Dabas fonda un Latvijas Ornitoloģijas biedrības sadarbības programma. Dabsdati.lv aicina ikvienu dabas draugu ziņot par novērojumiem dabā – Latvijas savvaļas augu un dzīvnieku sugām. Ikviens var arī šeit ievietot dabā nobildēto, lai ar ekspertu palīdzību atpazītu novēroto. Tas ir interesanti pašam un lietderīgi dabas aizsardzībā strādājošajiem. Dabasdati.lv mērķis ir veicināt Latvijas dabas vērtību apzināšanu un aizsardzību, izglītot sabiedrību un veicināt tās dialogu ar zinātniekiem un dabas aizsardzības speciālistiem.