Rekurzeme.lv ARHĪVS

Migranti no Austrumeiropas tiks pie Lielbritānijas pabalstiem

Db.lv, portāls

2011. gada 3. marts 14:49

652
Migranti no Austrumeiropas tiks pie Lielbritānijas pabalstiem

Eiropai spiežot Lielbritāniju atcelt ierobežojumus attiecībā uz pabalstiem, aptuveni 100 tūkstoši migrantu no Austrumeiropas varēs pretendēt uz 250 Lielbritānijas sterliņu mārciņām nedēļā, vēsta dailymail.co.uk.

Kā norāda medijs, šāds solis britu nodokļu maksātājiem varētu izmaksāt desmitiem miljonu mārciņu. Migranti no bijušā padomju bloka varēs saņemt darba meklētāja pabalstu, municipālā nodokļa atvieglojumus un mājokļa pabalstu.

Likuma izmaiņas stāšoties spēkā dažu nedēļu laikā, jo Eiropas Savienība iebilst pret ierobežojumiem, kas tika ieviesti, kad 2004. gadā tai pievienojās astoņas jaunas valstis. Lielbritānija, saskaroties ar šo spiedienu, esot bezspēcīga.

Darbinieku reģistrācijas shēmas beigas nozīmējot, ka migrantiem no tā sauktajām A8 valstīm - Čehijas, Polijas, Ungārijas, Slovākijas, Slovēnijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas - vairs nebūs jāreģistrējas, ja viņi vēlēsies Lielbritānijā strādāt mēnesi vai ilgāk.

Aplēses liecinot, ka no maija sākuma Lielbritānijas pabalstiem varētu pieteikties pat 100 tūkstoši migrantu.

2004. gadā brīvu piekļuvi darba ņēmējiem no A8 valstīm atļāva tikai Lielbritānija, Īrija un Zviedrija. Briti cer, ka daudzus tagad piesaistīs Vācija un Austrija, kas ģeogrāfiski atrodas tuvāk un drīzumā atvērs savus darba tirgus.

Imigrācijas ministrs Demjans Grīns (Damian Green) stāstījis: "Saskaņā ar Pievienošanās līguma noteikumiem šos ierobežojumus jāatceļ aprīļa beigās, sniedzot A8 valstu pilsoņiem tādu pašu pieeju darbam kā citiem ES pilsoņiem. Vienlaikus Vācija un Austrija pirmo reizi atvērs savas durvis šiem darba ņēmējiem."

Lielbritānijas Darba un pensiju departaments norādījis, ka aizsargāt pabalstu sistēmu no ļaunprātīgas izmantošanas ir pirmā prioritāte.

Tā pārstāvis akcentējis: "Neviens nevar vienkārši ierasties Lielbritānijā un sākt pieprasīt mūsu pabalstus. Mums ir stingri noteikumi, lai aizsargātu sistēmu no ļaunprātīgas izmantošanas."