Rekurzeme.lv ARHĪVS

Pieaugs braukšanas maksa reģionālajos maršrutos; ne visi grib celt cenas

Iluta Dreimane

2011. gada 25. februāris 10:39

1554
Pieaugs braukšanas maksa reģionālajos maršrutos; ne visi grib celt cenas

No 7. marta AS "Liepājas autobusu parks" plāno paaugstināt braukšanas maksu vietējos reģionālajos maršrutos. Tarifu par kilometru no 3,5 santīmiem paaugstinās līdz 3,8 santīmiem. SIA "Duals" un SIA "Liepājas tūre" pagaidām šādu soli spert negrasās.

Kurzemes plānošanas reģionā (KPL) tiek izstrādāta vienota tarifu sistēma, skaidro Sabiedriskā transporta pārvadājumu nodaļas vadītāja Vaira Brūdere. Viņa norāda – bijušā Liepājas rajona teritorijā pasažieru pārvadājumu tarifs sabiedriskajā transportā salīdzinoši bijis viens no zemākajiem Kurzemē, bet, piemēram, augsts tas bijis Ventspils pārvadātājiem.

Ņemot vērā izmaksu pieaugumu un tarifu izlīdzināšanas plānus, AS "Liepājas autobusu parks" (LAP) pieprasījis paaugstinājumu – līdzšinējo 3,5 santīmu vietā četrus santīmus. Taču tik lielam pieaugumam akcepts nav dots, pašlaik notiek saskaņošanas procedūra par tarifu 3,8 santīmi, skaidro V. Brūdere.

LAP Pasažieru pārvadājumu daļas vadītāja Ildze Kržanoviča min, ka cenas pieaugums būs atkarīgs no maršruta garuma. Dažviet būs tā, ka braukšanas maksa paliks līdzšinējā, citur būs pieaugums.
 
Piemēram, uz Grobiņu no atsevišķām pieturām Liepājā brauciena cena nemainīsies. Bet brauciens uz Aizputi, Rucavu vai Vaiņodi varētu maksāt par 15 santīmiem vairāk, piemērus min I. Kržanoviča.

SIA "Liepājas tūre" direktore Kristīna Vuciņa un SIA "Duals" valdes loceklis Spodris Kalns apgalvo, ka tuvākajos plānos braukšanas maksas paaugstināšana neietilpst. Taču – ja KPL lems par tarifu izlīdzināšanu, viņi var būt spiesti to darīt. "Es gan neuzskatu, ka tas ir pareizs lēmums – tādā veidā mēs varam arī zaudēt pasažierus," viedokli pauž S. Kalns.

V. Brūdere norāda, ka konkurencei jābūt godīgai, pārvadājumi par dempinga cenām nebūtu pieļaujami. Viņa neizslēdz, ka ar laiku visā Kurzemē būs vienota tarifu sistēma. Turklāt pārvadātājiem jārēķinās, ka šogad KPL ir skāris līdzekļu samazinājums par 23 procentiem, kas ietekmēs arī kompensāciju apmērus. Maršrutu slēgšana gan tuvākajā laikā nav plānota, apliecina V. Brūdere.

UZZIŅAI

LAP plānotās tarifu izmaiņas:
Aizpute – Liepāja: no 1,50 uz 1,75 latiem.
Rucava – Liepāja: no 1,65 uz 1,80 latiem.
Vaiņode – Liepāja: no 2,10 uz 2,30 latiem.