Rekurzeme.lv ARHĪVS

Pārtikas uzņēmumi draud apturēt ražošanu un protestēt, ja valdība turpinās paaugstināt nodokļus

BNS, ziņu aģentūra

2011. gada 22. februāris 09:01

901
Pārtikas uzņēmumi draud apturēt ražošanu un protestēt, ja valdība turpinās paaugstināt nodokļus

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) biedri draud uz laiku apturēt ražošanu un plašas protesta akcijas, ja valdība neieklausīsies uzņēmējos un turpinās paaugstināt nodokļus.

LPUF  vadītājs Uldis Ronis otrdien intervijā LNT raidījumā  "900 sekundes" atzina, ka uzņēmēju sašutumu ir radījis valdības plāns 50 miljonu latu budžeta konsolidācijas pasākumos iekļaut akcīzes nodokļa paaugstināšanu.

"Laikā, kad ceļas izejvielu cenas un ražošanas izmaksas, mēs runājam nevis par atbalsta pasākumiem reālajam ekonomikas sektoram, bet mēs runājam par jaunu nodokļu ieviešanu," valdības plānus kritizēja Ronis.

Viņš uzsvēra, ka jauni nodokļi neapšaubāmi sadārdzinās pārtikas produktus, kas nav pieļaujams laikā, kad iedzīvotāju pirktspēja turpina sarukt.  Pēc Roņa uzsvērtā, pārtikas ražotājus satrauc iespējamā akcīzes nodokļa palielināšana.  "Ir skaļi izskanējis minējums, ka lielākais ieguvums  no šiem 50 miljoniem latu, varētu nākt no alkohola. Tajā pašā laikā tiek ignorēta ēnu ekonomika. Mēs visi skaidri zinām, ka akcīzes nodokļa ieņēmumi pēdējos gados ir kritušies un pie šīs lejupejošās tendences vēl palielināt likmi, manuprāt, ir absurdi," teica Ronis.

Pēc viņa teiktā, palielinot nodokļus, "zemniekiem un ražotājiem nebūs kur likties".  "Cenas celsies, patērētāji par to maksās. Bet kā pie šī cenu pieauguma sadzīvot ar zemu un joprojām dilstošu pirktspēju, tas rada virkni nākošo problēmu... bezdarba pieaugumu - izmaksu pieaugums varētu radīt apmēram 10% darba vietu zaudējumu," lēsa Ronis, piebilstot, ka pārtikas nozarē nodarbināti apmēram 30 tūkstoši strādājošo.

Viņš gan nezināja teikt, cik uzņēmumu varētu nepārdzīvot jaunu nodokļu paaugstināšanu.  "Zinu skaidri, ka visgrūtāk būs tieši vidējiem uzņēmumiem, kas iepriekšējos gados ir ieguldījuši attīstībā," atzina Ronis.

Pēc viņa teiktā, dialogs ar valdību šobrīd ir ļoti pasīvs.  "Tur, kur mēs spējam šo dialogu iniciēt, tur tas notiek. vai tas ir pietiekoši kvalitatīvs - tas ir nākamais jautājums," atzina LPUF vadītājs.

Ronis pieļāva, ka LPUF biedri varētu rīkoties arī radikāli, ja valdība neieklausīsies uzņēmēju viedoklī. "Mēs pieļaujam arī radikālus soļus. Ja nenotiks sadarbība starp nozari un valsti, lai kopējās problēmas risinātu, tādā gadījumā mēs būsim spiesti sākt risināt savus jautājumus latviešiem netradicionālā veidā. Mēs varētu sākt ar ražošanas apturēšanu uz kādu laiku, vai aicināt savus darbiniekus iziet ielās," stāstīja Ronis, piebilstot, ka uzņēmumu darbinieki ir gatavi piedalīties protesta akcijās.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka koalīcija pirmdien panākusi konceptuālu vienošanos par šā gada valsts budžeta konsolidācijas pasākumiem 50 miljonu latu apmērā, taču galīgo lēmumu paredzēts pieņemt otrdien, 22.februārī, kad notiks koalīcijas ārkārtas sēde.

Finanšu ministrs Andris Vilks žurnālistiem atzina, ka tiek diskutēts par iespēju palielināt akcīzes nodokli alkoholam un tabakai. Pēc viņa teiktā, iespēja pacelt akcīzes nodokli alkoholam un tabakai tiek apspriesta, lai šis nodoklis Latvijā pietuvinātos līmenim, kāds ir kaimiņvalstīs.

Atbildot uz jautājumu, vai akcīzes nodokļa tabakai un alkoholam palielināšana nav pretrunā ar ēnu ekonomikas apkarošanu, Vilks uzsvēra, ka Latvijā šis nodoklis ir viens no zemākajiem Baltijā un jebkurā gadījumā tuvākajos gados tas būtu jāizlīdzina ar Eiropas Savienības vidējo līmeni. Vienlaikus viņš arī norādīja, ka ēnu ekonomikas apkarošanas plāns joprojām paliek kā prioritāte.