Rekurzeme.lv ARHĪVS

Podiņi "Liepājas menciņiem" jau gatavi

ReKurZeme, portāls

2011. gada 15. februāris 11:06

1525
Podiņi "Liepājas menciņiem" jau gatavi

Pirmie desmit restorāni un kafejnīcas jau ceturtdien varētu piedāvāt "Liepājas menciņus" – auksti kūpinātas mencas gabaliņus saldā krējuma mērcē ar dillēm un vārītiem kartupeļiem, pasniegtus podiņā ar atbilstošu uzrakstu.

"Visu laiku kaut kas nebija, tagad viss ir. Arī menca - kūpināšanas meistars izveseļojies un vētras beigušās. Pirmie simt podiņi arī jau klāt," teic restorānu "Pastnieka māja", "Upe" un "Libava" līdzīpašniece Alija Samoilova. "Liepājas menciņus" plāno piedāvāt "Pastnieka māja", "Upe", "Libava", "Barons Bumbiers", "Lotte", "Olive", "Kolumbs", "Amrita", "Medus", "Rokkafejnīca". Tikai restorāns "Promenāde" ēdienam likšot nosaukumu "Liepājas menca".

Pagaidām podiņus, kuros pasniedz ēdienu, kā suvenīrus nevarēs iegādāties. Neviens Liepājas keramiķis tā arī nav varējis tos uztaisīt. "Vienam kaut kas aizsalis, otrs krāsni nekurina, tad nu uztaisījām turpat Saldus novadā - tur vesela dzimta keramiķi," stāsta A. Samoilova. Pagaidām nav arī atbildes, cik varētu tāds podiņš maksāt, ja restorānā to vēlētos iegādāties piemiņai. Pirmos pirkuši par četriem latiem gabalā, bet "Klencīšos" esot elektriskais ceplis, saimniece jau izteikusies, ka izmaksas celšoties aprīlī līdz ar "Latvenergo" tarifiem. A. Samoilova piebilst, ka tomēr ļoti cer pierunāt kādu Liepājas keramiķi: "Ja reiz Liepājas ēdiens, tad lai viss ir pēc iespējas no Liepājas vai tuvākas apkaimes."

Lai arī iepriekš tika solīts, ka liepājnieki varēs balsot par labskanīgāko variantu īpašajam Liepājas ēdienam, nosaukumu izvēlējās Liepājas reģiona tūrisma informācijas birojs sadarbībā ar valodniecēm Guntu Smiltnieci, Ievu Ozolu un Birutu Laumani. Tieši valodnieces ieteikušas "menciņus" – ēdiena nosaukumam pamazināmā forma esot raksturīga, turklāt menca ir sadalīta mazos gabaliņos.

Ēdiena cena varētu būt ap trim latiem, spriež A. Samoilova. Podiņš plānots u puskilogramu smagu porciju. M. Krafte teic, ka "Liepājas menciņiem" cenas ziņā vajadzētu būt "tautas klasē", bet dārgākā sastāvdaļa esot tieši menca. Klasiskā kaltētā menca, ko Pētertirgū piedāvā Pāvilostas zvejnieki, kilogramā maksā 15 latu. Lielākā daļa restorānu gan izmantos auksti kūpinātu mencu, līdzīgu vītinātai - patīkama esot dūmu piegarša.