Rekurzeme.lv ARHĪVS

Liepājas nacionālajā ēdienā būs vītināta menca

Ilze Vainovska

2011. gada 25. janvāris 17:21

3232
Liepājas nacionālajā ēdienā būs vītināta menca

"Pastnieku mājā" otrdienas vakarā tapa ēdiens, kuru izveidojuši vairāku restorānu pavāri, lai piedāvātu kā Liepājas nacionālā ēdiena variantu - kartupeļi podiņā ar vītinātu mencu sīpolu un diļļu saldā krējuma mērcē.

Par spīti restorānu "Pastnieka māja", "Upe" un "Libava" līdzīpašnieka Jāņa Samoilova iebildumiem un norādēm uz iepriekš izsludināto slepenību (vēl neesot pieņemti nekādi lēmumi un arī nosaukuma gala varianta vēl neesot), restorāna "Oskars" šefpavārs Nauris Hauka stāstīja un rādīja: mērcei apcep sīpolus, pievieno dilles un saldo krējumu, gabaliņos sagrieztu vītinātu mencu. Māla podiņos liek vārītus kartupeļus, pārlej mērci un liek krāsnī uz piecām septiņām minūtēm.

Māla podiņus jau rotā uzraksts "Liepājas mencis", taču oficiāla ēdiena nosaukuma vēl neesot, skaidro J. Samoilovs. Uz portāla jautājumu, vai nosaukums izvēlēts par godu slavenajam liepājniekam, matemātikas profesoram Jānim Mencim, J. Samoilovs nemācēja atbildēt.

Daudz kolorītāk, protams,  skanētu "Liepājas mačka", izmantojot divdomīgo apvidvārdu, jo par "mačkām" Liepājas pusē savulaik sauktas mencu mātītes. Tāpat arī vairāk Liepājas būtu Liepājas vējos kaltētā mencā.

Liepājai raksturīgā un unikālā ēdiena meklēšanas, pavāru tikšanās idejas ierosinātāji ir Liepājas tūrisma nozares uzņēmumu un  Liepājas domes pārstāvji.

"Tūrisma nozares uzņēmēju tikšanās laikā, kas mūsu pilsētā notiek regulāri, arvien dzimst jaunas un vērtīgas ieceres. Liepājai raksturīgais jeb Liepājas „nacionālais” ēdiens ir lieliska ideja – tas varētu kļūt par jaunu magnētu tūristiem”, ieceri atzinīgi vērtē domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš.

Plānots, ka Liepājas „nacionālais” ēdiens tiks gatavots daudzās pilsētas kafejnīcās un restorānos.