Rekurzeme.lv ARHĪVS

Ķiploku audzēšana apsīkst

Anita Platace

2011. gada 19. janvāris 12:53

4429
Ķiploku audzēšana apsīkst

Ķiploki – vieni no vecākajiem kultūraugiem – kā garšviela un veselības profilakses līdzeklis ir pieprasīti visā pasaulē, bet Latvijā tos audzē aizvien mazākās platībās. Kvalitatīva stādmateriāla trūkums un lētās importa produkcijas “uzbrukums” šo kultūru atstāj galvenokārt stādīšanai pašu patēriņam.

Veikalos Latvijā augušo ķiploku šajā gadā tikpat kā nav, raksta portāls “Db. lv”. Nopērkami Ķīnā, Itālijā un citās valstīs audzētie, kas pērn, salīdzinājumā ar 2009. gadu, maksāja krietni dārgāk.

Latvijā audzētos ķiplokus var iegādāties tirgū un internetveikalos, kur, piemēram, ar bioloģiskajām metodēm audzēto cena sasniedz pat 20 latus kilogramā.

Ķiploku audzēšanas tradīcijas mūsu valstī ir, taču no lielražošanas kultūras tie pamazām pāriet mazdārznieku un sīkražotāju ziņā.

Apjoma sarukumu dārzeņkope Mārīte Gailīte skaidro ar stādmateriāla un produkcijas noieta trūkumu. Lielveikaliem esot izdevīgāk iepirkt lēto Ķīnas produktu, bet gaļas pārstrādātājiem parocīgāk izmantot kaltēto ķiploku pulveri. Šovasar šai kultūrai esot kaitējuši dabas apstākļi.

“Nav pieejams kvalitatīvs stādmateriāls,” apliecina dārzeņkopis Vilnis Mačiņš. Agrāk viņš ķiplokus audzējis un sēklu sagatavojis no paša izaudzētajiem, taču kādā nelabvēlīgā ziemā tā nav izziemojusi, un viņš ķiploku audzēšanu nav atsācis. Ķiploki prasot roku darbu un cenas ziņā nevarot konkurēt ar “ķīniešiem”.

Vairāk lasiet "Kursas Laika" trešdienas numurā.