Rekurzeme.lv ARHĪVS

Austrālijā spēcīgas lietusgāzes var turpināties mēnešiem ilgi

Diena.lv, portāls

2011. gada 11. janvāris 13:32

245
Austrālijā spēcīgas lietusgāzes var turpināties mēnešiem ilgi

Spēcīgās lietusgāzes, kas atnesušas nāvi un iznīcību Austrālijas ziemeļaustrumos, var turpināties vēl vairākus mēnešus, otrdien brīdināja meteorologi.

Pēc gadiem ilga postoša sausuma un ūdens ierobežojumiem Kvīnslendas štats pagājušajā gadā piedzīvoja netipiski lietainu pavasari, liekot domāt, ka spēcīgu lietusgāžu gadījumā ūdens krātuves, visticamāk, pārplūdīs.

Meteoroloģijas birojs paziņojis, ka lietavas, kas decembrī sākās valsts austrumos un iznīcināja labības sējumus, appludināja izrakteņu ieguves un laupīja vismaz 19 cilvēku dzīvības, varētu turpināties līdz pat martam.

"Pārskats par periodu no janvāra līdz martam lietainākus laikapstākļus sola Jaundienvidvelsas austrumos, Kvīnslendas dienvidaustrumos un Rietumaustrālijas [štata] rietumos," teikts biroja jaunākajā paziņojumā.

Meteoroloģijas birojs paziņojis, ka lietusgāzes ir rezultāts vēsajiem laikapstākļiem Klusā okeāna centrālajā ekvatoriālajā reģionā, kas tiek saistīts ar dabas fenomenu "La Ninja".

"Dienvidaustrumos aptuveni vienā ceturtdaļā Kvīnslendas (..) ir aptuveni 60% līdz 75% iespējamība pieredzēt [nokrišņus] virs vidējā trīs mēnešu nokrišņu daudzuma no janvāra līdz martam," AFP pavēstīja klimata speciālists Grānts Bierds.

Viņš paskaidroja, ka laika periods no decembra līdz martam tradicionāli ir lietainākais gada posms Kvīnslendā, un lielāko daļu reģiona decembrī skārušas līdz šim nepieredzēti stipras lietusgāzes.

Eksperti brīdinājuši, ka pat gadījumā, ja turpmākās lietusgāzes nebūs ārkārtējas, tās var izraisīt lielas problēmas, jo upes un ūdenskrātuves jau tagad ir pārpildītas.

Dabas fenomenu "La Ninja", kas tieša tulkojumā no spāņu valodas nozīmē "meitene", raksturo netipiski zemas gaisa temperatūras Klusā okeāna austrumu ekvatoriālajā reģionā. "La Ninja" efekts tiek saistīts ar spēcīgām lietusgāzēm Āzijā un Austrālijā, aukstuma viļņiem Ziemeļamerikā un sausumu Dienvidamerikā.

"La Ninja" ir dabas fenomena "El Ninjo" līdziniece, kas savukārt tiek vainots pie sausajiem laikapstākļiem Austrālijā.

"Kvīnslendas plūdus izraisījis viens no spēcīgākajiem "La Ninja" efektiem kopš pierakstu uzsākšanas 19.gadsimtā," atzīmēja Austrālijas Meteoroloģijas un okeanogrāfijas sabiedrības prezidents profesors Nevils Nikolls.

Nav zināms, vai plūdi saistīti ar globālo sasilšanu, atzīmēja profesors.

Sinoptiķi otrdien un trešdien prognozē spēcīgu lietu un pērkona negaisu Kvīnslendas dienvidaustrumos.

"Spēcīgās lietusgāzes novedīs pie pēkšņiem plūdiem un pasliktinās situāciju jau pārplūdušajās upēs," brīdina meteorologi.