Rekurzeme.lv ARHĪVS

Ķīnas bruņošanās liek nervozēt krieviem un amerikāņiem

Diena.lv, portāls

2011. gada 10. janvāris 09:54

312
Ķīnas bruņošanās liek nervozēt krieviem un amerikāņiem

ASV un Krieviju manāmi satraukusi Ķīnas aizvien aktīvākā bruņošanās, ko spilgti apliecināja pagājušajā nedēļā internetā noplūdinātie fotoattēli, kuros, visticamāk, redzams slepenībā radītā ķīniešu piektās paaudzes iznīcinātāja prototips. Virsskaņas lidmašīna J-20, par kuras izgatavošanu tika runāts sen, izmēģinājumu lidojumos devusies krietni agrāk, nekā bija paredzējuši ārvalstu militārie eksperti.

ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss, kurš svētdien sāka triju dienu ilgu vizīti Ķīnā, pirms izlidošanas uz Pekinu paziņoja, ka Pentagons palielinās finansējumu militāro tehnoloģiju attīstīšanai, lai spētu reaģēt uz Ķīnas militārās ietekmes pieaugumu Klusā okeāna reģionā, raksta The New York Times.

Aizgājušajā nedēļā R. Geitss paziņoja, ka tuvākajos piecos gados ASV izdevumus aizsardzībai vajadzēs samazināt par 78 miljardiem dolāru (40,5 miljardi latu), tomēr ķīniešu panākumi modernā iznīcinātāja un pretkuģu raķešu izgatavošanā viņam likuši pieņemt lēmumu par ASV ieroču arsenāla uzlabošanu. «Viņiem [ķīniešiem] ir potenciāls pakļaut riskam mūsu spējas, tādēļ mums ir attiecīgi jāreaģē,» sacīja R. Geitss.

Pagājušajā nedēļā daudzās interneta vietnēs un blogos, kas veltīti militārajai tematikai, parādījās vairāki fotoattēli, kuros redzams iznīcinātājs, ko, visticamāk, radījuši Ķīnas aviācijas konstruktori. Lai gan nav zināms, kas attēlus noplūdināja, eksperti uzskata, ka to izdarījusi Ķīnas valdība, lai pasaule uzzinātu par tās militāro sasniegumu. Šo minējumu pastiprina fakts, ka bildes parādījušās arī Ķīnas valdības kontrolētajos medijos.

J-20 izmēģinājumi radījuši bažas Krievijai, kas pēdējos gados mēģina radīt iespaidu, ka tā atkal top par militāru lielvaru.

Pagājušā gada sākumā Krievijas mediji ar neslēptu lepnumu ziņoja, ka Tālo Austrumu pilsētā Komsomoļskā pie Amūras notika krievu piektās paaudzes iznīcinātāja T-50 izmēģinājuma lidojumi.

Krievijas augstākās militārpersonas pat nekautrējās paziņot, ka T-50 būs gudrāks un lētāks par amerikāņu analogu F-22, kas sāka lidojumus jau 1997. gadā un kuram pašlaik tiek radīta uzlabotā versija.

Tomēr pēc ķīniešu iznīcinātāja attēlu parādīšanās krievu bravūra ir saplakusi, jo pastāv iespēja, ka J-20 masveida ražošanā varētu nonākt agrāk nekā T-50. Krievija prognozē, ka savu jaunākās paaudzes kaujas lidmašīnu uz konveijera uzliks ne agrāk kā 2015. gadā.

J-20 rada draudus T-50 arī tāpēc, ka tas būs konkurētspējīgs starptautiskajā tirgū, jo tā cena pircējiem būs daudz pievilcīgāka.