Rekurzeme.lv ARHĪVS

Zinātnieks Jānis Birzkops gūst starptautisku atzinību

ReKurZeme, portāls

2010. gada 5. novembris 09:28

7369
Zinātnieks Jānis Birzkops gūst starptautisku atzinību

Pedagogs un zinātnieks Jānis Imants Birzkops var būt gandarīts – viņa pētījumi pamanīti arī ārpus Latvijas robežām, drīzumā tos gatavojas publicēt ASV.

J. I. Birzkops saņēmis vēstuli no ASV, kurā izteikta atzinība par viņa pētījumiem un lūgums piekrist publikācijai piektajā dažādu valstu zinātnieku darbu kopkrājumā “21. gadsimta dižie prāti” (“Great Minds of the 21st Century”).

Sākumā gan liepājnieks bažījies, vai tas nav kāds krāpnieku kantoris, drošībai vērsies ar lūgumu pēc informācijas pat bankā. Tomēr izrādījies, ka “Great Minds of the 21st Century” ir cienījama organizācija, 2002. gadā atzinību no tās saņēmis arī Latvijā zināmais psihoterapeits Jānis Zālītis, noskaidrojis J. I. Birzkops.

Visticamāk amerikāņu ievērību piesaistījusi, kā smaida pats autors, viņa “necilā” grāmatiņa “Muzicēšana – labākā intelektuālo spēju attīstītāja”. J. I. Birzkops atzīst – izjūtot milzīgu gandarījumu par viņam parādīto godu, ja būtu jaunāks, tas atvērtu daudzas durvis zinātnē.

Pašlaik zinātniekam svarīgākais tas, lai arī Latvijā saprastu un novērtētu atziņas, kurām citviet pasaulē tiek veltīta aizvien lielāka uzmanība. Skolām un pedagogiem ir jāmainās, lai līdzi varētu augt arī bērni. “Jāsāk ar skolotājiem – viņiem jābūt ne tikai zinošiem, bet arī protošiem!” uzsver J. I. Birzkops. Viņš atgādina, ka skolēniem jāmāca augstākā līmeņa domāšanas prasmes, ne tikai iekalt zināšanas. Ne velti daudzās valstīs skolu programmās iekļauti priekšmeti, kas Latvijā vēl nesaistās ar kvalitatīvu izglītību – deja, plastika, šahs, drāma, adīšana, sports. Un kā karaliene nenoliedzami šajā rindā noteikti ir muzicēšana, pārliecināts zinātnieks. Cilvēkam nav obligāti jākļūst par mūziķi, taču prasme spēlēt kādu instrumentu veicina augstāko prāta spēju attīstību, uzsver J. I. Birzkops.

Zinātnieks pauž satraukumu, ka taupības apstākļos daudzas labas lietas, kas agrāk bijušas, izglītībā tiek iznīcinātas. J. I. Birzkops rosina pedagogus domāt radoši, gatavs vērsties arī pie jaunā nozares ministra.