Rekurzeme.lv ARHĪVS

Helovīna trakumā policija aicina parūpēties par savu drošību

ReKurZeme, portāls

2010. gada 31. oktobris 12:27

1121
Helovīna trakumā policija aicina parūpēties par savu drošību

31. oktobra vakaru pasaulē atzīmē kā visu Svēto dienu priekšvakaru jeb Helovīna dienu. Lai arī daudzi šos svētkus uzskata par "amerikānismu", Helovīna dienu Latvijā svin arvien vairāk. Konfekšu prasīšana, izjokošana un ķirbju grebšana ir vienkārši jauka izklaide, tomēr der atcerēties par piesardzību, savā mājā piekrītot ielaist svešinieku, atgādina Valsts policijā.

Tradicionāli pieņemts, ka mazākie ģimenes locekļi apstaigā radus, draugus, kaimiņus, prasot saldumus. "Taču, staigājot no mājas uz māju Helovīnu dienā, jāatceras par drošību: bērni nezina, kas viņus sagaida aiz durvīm, un otrādi – māju iemītnieki nezina, kam atver savas durvis. Esot maskā, realizēt sliktus nodomus ir vēl ērtāk," brīdina Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Jolanta Knīse.

"Vēlamies uzrunāt bērnus, viņu vecākus, kā arī vecāka gadagājuma cilvēkus. Pēdējie bieži ilgojas pēc kāda, ar ko parunāt, un bieži labprāt ielaiž svešinieku savā mājoklī. Svešinieks var lūkoties pēc kaut kā vairāk nekā tikai saldumiem, tāpēc nevajadzētu viņus laist iekšā dzīvoklī, lai līdzi netiktu aiznests arī kas vērtīgāks, saimniekam to nemaz nemanot," teic J. Knīse.

J. Knīse aicina bērnu vecākus izrunāt ar savām atvasēm šīs izklaides negatīvās puses, būt uzmanīgiem, staigājot un zvanot pie dzīvokļu durvīm, nestaigāt vēlu pa tumšām ielām, diedelējot saldumus. Vislabāk to darīt, apciemojot pazīstamus cilvēkus, iet kopā ar pilngadīgu personu – māsu, brāli, mammu, tēti, krustmāti, kā piemēru min J. Knīse.

Helovīna dienā, ko dēvē arī par Visu svēto dienu, ierasts ģērbties maskās, bet viens no tradicionālajiem masku elementiem ir ķirbis. Bērni un jaunieši pārģērbjas jocīgās vai šausminošās maskās un apstaigā kaimiņus, nedaudz pabiedējot tos un pieprasot saldumus, riekstus vai citas uzkodas. Ja tas tiek liegts, apciemojamie tiek pamatīgi sabiedēti.

"Atgādinām jauniešiem būt saprotošiem un, staigājot maskās, apzināti nebiedēt cilvēkus, īpaši bērnus un vecāka gadagājuma ļaudis, jo pat netīši iespējams nodarīt pāri," par piesardzību atgādina J. Knīse.

Tāpat J. Knīse aicina būt uzmanīgiem ar uguni, kad tiek dedzinātas sveces un šajā dienā – arī izgrebtos ķirbju lukturus.

Par spīti tam, cik aktīvi vai neaktīvi Helovīna diena tiek svinēta Latvijā un kāda ir tās nozīme, 31. oktobra vakarā ir vērts pagatavot kādu no šiem ēdieniem - tipiskiem Helovīna gardumiem, kas ļauj ienest mazliet krāsainības ikdienā. Tie ir ēdieni, kas balstās Helovīna svinēšanas tradīcijās dažādās valstīs, raksta portāls "Travelnews.lv".

Īru barmbreks - kēkss ar žāvētiem augļiem - saistīts ar vēlmi Helovīna vakarā noskaidrot, vai nākamajā gadā gaidāmas kāzas. Kopā ar augļiem kēksā tiek iecepts gredzens. Tas, kura kēksa gabalā gredzens atrodas, droši var cerēt, ka nākamgad tiks precēta vīra vai sievas godā. Barmbreks ir viens no īru nacionālajiem ēdieniem, kas nedrīkst iztrūkt nevienos Helovīna svētkos. Gredzena vietā kēksā var tikt ieceptas arī citas lietas ar īpašu nozīmi un skaidrojumu - pupiņa vai auduma gabaliņš.

Cits ēdiens, kas lieliski iederas Helovīna svētkos, ir ķirbju zupa. Jāatzīst gan, ka senie ķelti ķirbjus neizmantoja tā, kā mūsdienās ierasts Helovīna vakarā. Jā, arī ķelti izgreba sejas dārzeņos ar nolūku atvairīt ļaunos garus, tomēr tolaik izmantotie dārzeņi bija kāļi. Kad Helovīnu sāka svinēt Amerikā, no kurienes ķirbju grebšanas tradīcija izplatījusies daudzviet pasaulē, kāļa vietā sāka izmantot ķirbi. Ne tāpēc, ka tas būtu lielāks un skaistāks, bet gan tāpēc, ka Amerikā kāļu nebija.

Svētki bez dzērieniem, protams, nav svētki, tāpēc Helovīna svinēšanai noteikti jāsabrūvē kāds īsti raganīgs padzēriens. Variantu ir daudz, tomēr gards un veselīgs kokteilis, kas izskatās Helovīnam piemērots, ir piena kokteilis ar kivi un banāniem. Tam vajadzīgs viens banāns, viens kivi, glāze piena, ēdamkarote citrona sulas un 1-2 ēdamkarotes cukura. Banānu un kivi sagriež gabaliņos, pievieno pienu un blenderī samaisa. Glāzes augšējo malu samitrina ar citronu sulu, iemērc to cukurā tā, lai glāzes augšpusē veidojas dekoratīva cukura maliņa. Glāzē iepilda dzērienu, un dekoratīvs un gards kokteilis ir gatavs.