Rekurzeme.lv ARHĪVS

FOTO: Noslēdzas projekts "Nacionālā virtuve – veselīgs uzturs mūsdienās?"

Iluta Dreimane

2010. gada 28. oktobris 16:29

1547
FOTO: Noslēdzas projekts "Nacionālā virtuve – veselīgs uzturs mūsdienās?"

Ar garšīgu pasākumu noslēdzies jauniešu apmaiņas projekts "Nacionālā virtuve – veselīgs uzturs mūsdienās?", ko realizē Liepājas Tūrisma un tekstila skolas biedrība "Arods".

Šovasar Liepājā tikās Liepājas Tūrisma un tekstila skolas (LTTS) un Klaipēdas Tūrisma skolas audzēkņi, lai pētītu nacionālās virtuves īpatnības, gūtu jaunu pieredzi. No katras valsts projektā iesaistījās 12 jaunieši, stāsta koordinatore Ligita Reimane. Latvieši un lietuvieši devās ekspedīcijā uz Aizputi, Pāvilostu, Medzi un Kuldīgu, kur iepazinās ar dažādu pārtikas produktu ieguves un pārstrādes iespējām, turklāt paspēja apskatīt arī skaistas un vēsturiskas vietas.

Liepājas labāko pavāru vadībā jaunieši darbojās praktiski, salīdzināja un vērtēja ēdienu receptes. Arī liepājniekiem un pilsētas viesiem jūnijā bija iespēja nobaudīt projekta dalībnieku gatavotās maltītes.

Projektā iesaistītie jaunieši atzīst, ka bijis ļoti interesanti, guvuši arī organizatoriskā darba pieredzi. Māris Fricsons teic, ka no lietuviešu receptēm visgaršīgākās izdevušās burkānu konfektes, savukārt latvieši tam varējuši likt pretī grūbu risoto. Meitenes bilst, ka iemācījušās daudz pavārmākslas knifu. Dažus no tiem projekta noslēguma pasākumā trešdien LTTS audzēkņi arī demonstrēja izsalkušo pulciņam. Jaunie pavāri aicināja ikvienu drosminieku pielikt roku vienkāršu, taču garšīgu ēdienu gatavošanā. Ciemiņi no Liepājas Būvamatniecības vidusskolas atzina, ka visgaršīgākie bijuši ķiploku grauzdiņi, bet no saldajiem ēdieniem – cepti pildītie āboli.

Projekta dalībnieki secina, ka nacionālās virtuves ēdieni mūsdienu ēdienkartē būtu jāiekļauj biežāk, tos pagatavot nav nemaz tik sarežģīti. “Ja atrod pareizo “garšiņu”, ko pievienot, var apēst visu,” smaida projekta koordinatore L. Reimane.

Pasākuma noslēgumā radās idejas par turpmākās sadarbības iespējām Liepājas profesionālo skolu starpā, paši jaunieši sprieda, kā mudināt iesaistīties mazāk aktīvos vienaudžus. Līdz 1. februārim ir iecere sagatavoties startam jaunā projektā.


Videogaleriju skatīt šeit.