Rekurzeme.lv ARHĪVS

Latvijas, Krievijas un Polijas uzņēmumi aktīvi interesējas par Igaunijas kartupeļu iegādi

ReKurZeme, portāls

2010. gada 16. oktobris 15:11

852
Latvijas, Krievijas un Polijas uzņēmumi aktīvi interesējas par Igaunijas kartupeļu iegādi

Uzņēmumi no Latvijas, Krievijas un Polijas izrāda aktīvu interesi par Igaunijā izaudzētu kartupeļu iegādi, ceturtdien vēstī igauņu avīze "Maaleht".

Pēc laikrakstā teiktā, šāda interese esot skaidrojama ar to, ka minētajās Igaunijas kaimiņzemēs šāgada kartupeļu ražu samazinājuši nelabvēlīgie laikapstākļi - plūdi un sausums.

"Poļi aktīvi izrāda interesi par kartupeļu pirkšanu, taču par viņu piedāvāto cenu mums neatmaksājas tos pārdot," sacīja Taru apriņķa kartupeļu audzēšanas uzņēmuma "OU Karre" pārstāvis Pēters Lepiks.

Viņš atzina, ka igauņu kartupeļu audzētāji ir izvēles priekšā - pārdot savu produkciju ilglaicīgajiem klientiem Igaunijā par 10 igauņu sentiem (0,45 santīmiem) lētāk vai arī valstīm, kas atrodas uz Dienvidiem no Igaunijas, - par 10 sentiem dārgāk. "Pēdējais variants neatmaksājas, jo nākamgad mums būs grūti dabūt atpakaļ vecos klientus Igaunijā," paskaidroja Lepiks.

Savukārt Vidusigaunijas kartupeļu audzēšanas uzņēmuma MTU finanšu direktors Kalle Hamurgs sacīja laikrakstam, ka Latvijā kartupeļu cena vairumtirdzniecībā pašlaik esot par vienu igauņu kronu (4,5 santīmiem) augstāka nekā Igaunijā.

"Jo tuvāk Polijai, jo augstāka cena," viņš teica, piebilstot, ja kartupeļu cenas Igaunijā necelsies, uzņēmumiem var būt liels kārdinājums eksportēt savu produkciju.

Hamburgs arī atklāja, ka katru dienu pieci vai seši zvanītāji no Krievijas interesējoties par iespējām iegādāties Igaunijas kartupeļus. Krievijā nodevas kartupeļu importam tiks atceltas novembrī, un tikai tad būs jēga apsvērt iespēju pārdot kartupeļus klientiem šajā valstī, pastāstīja MTU pārstāvis.