Rekurzeme.lv ARHĪVS

Vīķe-Freiberga kļuvusi par labas gribas vēstnieci Eiropā

BNS, ziņu aģentūra

2010. gada 29. septembris 13:54

435
Vīķe-Freiberga kļuvusi par labas gribas vēstnieci Eiropā

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga kļuvusi par labas gribas vēstnieci Eiropas gada cīņai pret nabadzību un sociālo atstumtību, aģentūrai BNS pavēstīja projekta pārstāve Inese Salmiņa.

Līdzās eksprezidentei par labas gribas vēstniekiem piekritusi kļūt labdarības organizācijas "Caritas Internationalis" ģenerālsekretāre Leslija Anna Naita (Lesley-Anne Knight) no Lielbritānijas, Polijā labi pazīstams moderno deju izpildītājs, horeogrāfs un TV moderators Mihals Pirogs (Michał Pirog) un slavena modele, aktrise un atbalsta fonda "AMOR" dibinātāja Taša de Vaškunseluša (Tasha de Vasconcelos).

Labas gribas vēstnieki pēc brīvprātības principa iesaistās dažādās iniciatīvās un uzrunā sabiedrību, sniedzot savu izpratni un atbalstu Eiropas gada laikā izvirzīto problēmu aktualizēšanai un iespējamiem risinājumiem.

Eksprezidente norādījusi, ka nabadzība un sociālā atstumtība ir nasta, kas jānes pārāk daudziem ļaudīm ne tikai tālos kontinentos, bet arī Eiropā.

"Demokrātiskās valstīs tā nekad nedrīkstētu būt nasta, kas atsevišķiem cilvēkiem vai ģimenēm jānes vieniem. Te nepietiek tikai ar oficiālām iestādēm un programmām. Mēs visi varam kaut ko darīt, lai samazinātu nabadzības sekas sev visapkārt," uzsvērusi eksprezidente.

Uzņemoties vēstnieces goda pienākumus un aicinot sabiedrību vienoties nabadzības nastas mazināšanai, Vīķe-Freiberga piedalīsies pasākumā "Rīga vieno: Cilvēki. Iespējas. Atbalsts", kas norisināsies 28. un 29.oktobrī. Eksprezidente plānojusi arī teikt uzrunu nabadzības un sociālās atstumtības tematikai veltītajā konferencē.

Vienlaikus katrā dalībvalstī ir nominēti vairāk nekā 130 nacionālie vēstnieki. Latvijā šo goda titulu nes Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas "Sustento" valdes priekšsēdētāja Gunta Anča, "Maizes muzeja" dibinātāja Vija Ancāne, paraolimpietis Aigars Apinis, ārsts Hosams Abu Meri, mūziķis Rihards Bērziņš, demogrāfe Pārsla Eglīte, žurnāliste Daina Jāņkalne, maizes ceptuves "Lāči" vadītājs Normunds Skauģis un Latvijas Sarkanā Krusta prezidents Valdis Nagobads.

Eiropas gada (2010) cīņai pret nabadzību un sociālo atstumtību galvenie mērķi ir veicināt labāku izpratni par nabadzības realitāti Eiropas Savienībā un apkarot stereotipus, kā arī no jauna apstiprināt, cik svarīga ir individuālā un kolektīvā atbildība cīņā pret nabadzību.