Rekurzeme.lv ARHĪVS

Maiznieki: maizes cenas varētu pieaugt par pāris santīmiem

BNS, ziņu aģentūra

2010. gada 3. septembris 10:00

561
Maiznieki: maizes cenas varētu pieaugt par pāris santīmiem

Izejvielu cenu kāpuma dēļ maizes cenas tuvākajā laikā varētu pieaugt par pāris santīmiem, aģentūrai BNS prognozēja aptaujātie maiznieki.

Latvijas Maiznieku biedrības (LMB) valdes priekšsēdētājs Kārlis Zemešs aģentūrai BNS klāstīja, ka maizes cena noteikti celsies, jo pēdējā laikā ir strauji augušas gan miltu, gan arī cukura cenas.

Tas, cik tieši maizes cena, gan ir atkarīgs no katra ražotāja individuāli, viņš minēja, piebilstot, ka, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, maizes cena varētu pieaugt aptuveni par 10% jeb pāris santīmiem.

Pēc Zemeša teiktā septembrī vēl maizes cenu kāpums nav gaidāms.

Savukārt "Fazer maiznīcu" rīkotājdirektors Ivars Skrebelis aģentūrai BNS norādīja, ka jau ir sākušās pārrunas ar miltu piegādātājiem par jaunajiem līguma nosacījumiem. Vienlaikus viņš minēja, ka līgumi par izejvielu piegādi parasti tiek noslēgti uz gadu, tādējādi pašlaik uzņēmums vēl strādā saskaņā ar pagājušā gadā noslēgtajiem līgumiem.

Skrebelis uzsvēra, ka izejvielu cenu pieaugums sadārdzina ražošanas izmaksas. Gada laikā izmaksas - energoresursi, transports, izejvielas un citas - ir cēlušās, bet maizes vidējā cena gada laikā ir samazinājusies par aptuveni 10%, viņš klāstīja.

Milti veido aptuveni 10-11% no maizes cenas veikalu plauktos, tāpēc miltu cenu kāpums varētu ietekmēt maizes cenu, piebilda "Fazer maiznīcu" rīkotājdirektors, norādot, ka vēl nezin jaunās miltu cenas, tomēr augstu izmaksu gadījumā maizes cenas palielināsies.

"Jebkurā gadījumā, runa varētu būt par pāris santīmiem uz vienu maizes kukulīti," uzsvēra Skrebelis.

Jau vēstīts, ka augsto graudu cenu dēļ graudu pārstrādātāji ir spiesti celt miltu cenas. "Rīgas dzirnavnieka" no 1.septembra miltu cenas palielināja par aptuveni 25%. Arī "Dobeles dzirnavnieks" pacēlis miltu cenas aptuveni par 15 līdz 25 latiem par tonnu.