Rekurzeme.lv ARHĪVS

Lieldienu olu krāsošana

ReKurZeme, portāls

2013. gada 29. marts 08:40

893
Lieldienu olu krāsošana

Lieldienas daudziem asociējas ar olu krāsošanu. Kurš gan neatceras brīžus no bērnības, kad mežā tika salasītas dažādas lapiņas un zariņi un citas dabas veltes. Olas tika apviļātas putraimos, griķos, auzu pārslās un citās pārtikas piedevās. Pēc tam, no skapja atvilktnes tika paņemtas mammas vecās kaprona zeķubikses, tur ielikta dekorētā ola un pēc tam ar diedziņu ola tika nosieta un ievietota katlā, kas vārījās ar gada laikā iekrātajām sīpolu mizām.

Šī tradīcija ir saglabājusies arī līdz mūsdienām un šodien tiek atklātas arvien jaunas un interesantas metodes, kā dabiski radīt Lieldienu olas īpašo nokrāsu. Tāpēc šajā rakstā esmu apvienojusi informāciju par olu krāsošanas metodēm no dažādiem interneta resursiem.

Novārījumi dažādu nokrāsu radīšanai

Dzeltenas olas - krāso kurkumas novārījumā: 3 ēdk. kurkumas ieber 1/2 litrā ūdens, uzvāra, ieliek olas un ļauj vairākas stundas ievilkties.

Zaļgandzeltenas olas - krāso kumelīšu novārījumā: 8 ēdk. kumelīšu ziedu pārlej ar 1 litru verdoša ūdens un ļauj pusstundu ievilkties; pēc tam novārījumu izkāš caur sietu, tajā ieliek vārītas olas un tur 2 stundas.

Aveņsarkanas olas - krāso sarkano biešu sulā: 1/2 1itru sarkano biešu sulas uzvāra kopā ar 2 ēdk. etiķa, olas ieliek karstajā šķidrumā un ļauj 1-2 stundas ievilkties.

Gaišbrūnas olas - krāso kafijas novārījumā: 100 g smalki samaltas kafijas ieber 1 litrā ūdens, lēnām uzvāra un ļauj 10 minūtes ievilkties, tad novārījumā ieliek olas un vēl mazliet pavāra.

Brūnas olas - krāso valriekstu čaumalu novārījumā: 2 ēdk. valriekstu čaumalu sakaltē un saberž; saberztās čaumalas uzvāra 1/2 litrā ūdens, novārījumā ieliek karstas olas un atstāj uz 1-2 stundām. Līdzīgu toni var iegūt, krāsojot olas melnās tējas novārījumā.

Violetas līdz tumši lillā olas - krāso aroniju sulā: uzvāra 1/2 litru aroniju sulas, tad novārījumā ieliek olas un ļauj 2 stundas ievilkties.

Pelēkzilas olas - krāso ar melleņu vai upeņu ievārījumu: olas tajā novārījumā vāra apmēram 10 min., pēc tam ļauj ievilkties vēl kādas 10 minūtes (lai košāka krāsa).

Sarkanas olas - krāso dzērvenes, dzērveņu sula, avenes, sarkanās bietes. 1/2 l sarkano biešu sulas uzvāra kopā ar 2 ēdamkarotēm etiķa, turpat pievāra klāt arī olas un ļauj 1-2 stundas sakrāsoties. Sarkano vīnogu sula. Asinszāle.

Sarkanbrūnas olas – krāso alkšņu mizu novārījumā.

Brūnas olas - krāso melnās tējas novārījums. Toņu dažādībai sīpolu mizu novārījumam var pieliet melleņu sulu. Sīpolu mizas Ņem daudz sīpolu mizu, aplej ar ūdeni un vāra 30 minūtes, tad pieliek vārāmās olas. Olu raibumam novārījumā var izkausēt parafīna gabaliņu.

Zaļganbrūnas olas - krāso samteņu ziedi. Kaltētās samtenes jāievāra iepriekšējā dienā pirms krāsošanas, lai labi ievelkas.

Zaļas olas - krāso rudzu zelmenis, pelašķi, piparmētras..

Gaiši dzeltenas olas - krāso apelsīnu vai citronu mizas. Nātru vai spinātu lapas. Burkāni. Ābeles zariņu mizas - zariņu nomizo, mizu iekšpusītes iekasa katliņā un vāra 30 minūtes. Krāsa gatava.

Zilas olas - krāso sarkanie kāposti - sīki sakapātu kāpostu iemērc uz nakti puslitrā ūdens, pievienojot 6 ēdamkarotes baltā etiķa. No rīta tur iekšā ieliek jau vārītas olas.


Materiālu sagatavoja Elīze Zaļuma.

Interneta resursi:
www.mammadaba.lv
www.poga.lv
www.irlaiks.lv