Rekurzeme.lv ARHĪVS

Cūkaudzētāji lūdz palīdzību valdībai

Iluta Dreimane

2010. gada 30. jūlijs 09:14

1006
Cūkaudzētāji lūdz palīdzību valdībai

Pēc dāņu cūkaudzētāju SIA “Nygaard International” iniciatīvas Aizputes novada pašvaldībā un uzņēmumā ieradies Ministru prezidenta padomnieks, kurš uzklausījis abu pušu viedokļus, iepazinies ar vietējo situāciju.

Jau iepriekš ziņots, ka uzņēmuma SIA “Nygaard International” un Aizputes novada pašvaldība nevar nonākt pie kopsaucēja, kas ļautu paplašināt cūku audzēšanas kompleksus Lažas pagastā.

Ministru prezidenta padomnieks tautsaimniecības jautājumos Gints Freimanis otrdien tikās gan ar Aizputes novada domes, gan SIA “Nygaard International” pārstāvjiem. Viņš secina, ka pagaidām pārsvaru abās pusēs ņem emocijas, būtu jāatrod konstruktīvs risinājums, jo valstī svarīgas ir abas lietas – gan investīcijas ražošanā, gan vides sakārtotība. Kamēr abas puses ir ar mieru sadarboties, arī padomnieks esot gatavs iesaistīties. Pēc G. Freimaņa domām, pagaidām situācija izskatās cerīga.
 
“Ja mūs neuzklausa vietējā pašvaldība, tad vērsāmies pie valdības,” tā situāciju komentē SIA “Nygaard International” valdes priekšsēdētāja Aiga Bārdiņa. Viņa atzīst, ka bijusi pat necerēti patīkami pārsteigta, cik ātri saņemtas atbildes uz vēstulēm – no Ministru prezidenta Valda Dombrovska trīs dienu laikā, no Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas – pēc nedēļas. Savukārt pašvaldība likumā noteiktajā kārtībā uz iesniegumiem neatbildot, tas traucējot uzņēmuma attīstību. Nule SIA “Nygaard International” noslēgts līgums ar sadarbības partneriem, kuri būtu gatavi celt koģenerācijas staciju. Uzņēmēji cerot no pašvaldības saņemt būvatļauju, taču joprojām tas nav izdevies, arī uz pārrunām līdz šim neesot aicināti.

Aizputes novada domes priekšsēdētājs Aivars Šilis noraida šos pārmetumus, turklāt atgādina, ka SIA “Nygaard International” iesniegusi prasību Liepājas Administratīvajā rajona tiesā pret Aizputes novada domi. Trešdien Aizputes novada domes sēdē nolemts, ka 10. augustā cūkaudzētāju uzņēmuma pārstāvji jāaicina uz tikšanos, lai kopā ar pašvaldības pārstāvjiem sēstos pie pārrunu galda. Ja saņemsim uzaicinājumu, noteikti piedalīsimies – apliecina A. Bārdiņa.