Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kazdangas pagasta Cildos, tā sauktajā Kronbergu dīķī, nobeidzas liels daudzums zivju

Sarmīte Štrausa

2010. gada 29. jūlijs 12:43

1338
Kazdangas pagasta Cildos, tā sauktajā Kronbergu dīķī, nobeidzas liels daudzums zivju

Beigtās zivis dīķī pamanītas sestdien, 24. jūlijā. Zivju bojā ejas cēlonis pagaidām neskaidrs.

Ap septiņiem simtiem beigtu līdaku, līņu un sudrabkarūsu no Kazdangas mednieku kolektīva aprūpētā dīķa Cildos izvācis tā krastmalas iedzīvotājs.

“Dīķa apkārtnē jūtama briesmīga smaka, pirmajā brīdī likās, ka tas pilns ar uzziedējušām ūdensrozēm,” stāsta kazdandznieks, mednieku kolektīva biedrs Vilis Grāmatnieks. Dīķa platība ir ap desmit hektāriem un Kazdangas pagasta Cildu lielākā ūdens krātuve, kurā vietējie iedzīvotāji arī peldas. Mednieku kolektīvs par dīķi rūpējas jau vairāk nekā desmit gadus, sākumā to nomājot no Kazdangas tehnikuma, tagad no Aizputes novada pašvaldības.

“Katru gadu esam tur laiduši zivju mazuļus,” saka kolektīva vadītājs Aivars Selderiņš, “pērn nopirkām līņu un līdaku mazuļus par kādiem 120 latiem.” Viņam pašam patīkot pamakšķerēt un arī citi makšķernieki priecājušies par pamatīgajām līdakām. Vienam otram gadījies izmakšķerēt pat ap četriem kilogramiem smagu lomu. Zivju slāpšana dīķī neesot novērota ne pavasarī pēc ledus izkušanas, ne vasaras karstumā.

“Gribētus zināt, kas tā ir par indi un cik lielam tās daudzumam jānonāk dīķī, koncentrācija būtu zivīm nāvējoša?” jautā V. Grāmatnieks.

Kazdangas pagasta pārvaldes vadītājs Juris Moisejs apliecina, ka pirmdien, 26. jūlijā, par zivju bojā eju informēta Liepājas reģionālā vides pārvalde.

Vairāk lasiet laikraksta “Kursas Laiks" piektdienas, 30. jūlija, numurā.