Rekurzeme.lv ARHĪVS

Grobiņnieki krāj naudu klavierēm

Iluta Dreimane

2010. gada 28. jūlijs 11:59

433
Grobiņnieki krāj naudu klavierēm

Līdz septembrim grobiņnieki cer sakrāt naudu jaunām klavierēm, kas vajadzīgas gan skolēniem, gan pašdarbniekiem. Šim mērķim pašvaldībā saņemts jau pirmais atbalsts no draugiem Norvēģijā.



Ne reizi vien Grobiņā no mūziķiem saņemtas iebildes par kvalitatīva instrumenta trūkumu. Arī šopavasar pēc koru skates, kurā noskaidroja X Latvijas skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētku dalībniekus, virsdiriģenti aizrādīja, ka dziedātājiem sliktā instrumenta dēļ nav bijis viegli uzstāties. Lai situāciju labotu, pašvaldība sākusi meklēt līdzekļus jaunu klavieru iegādei.

Šim mērķim pirmo ziedojumu aptuveni 200 latu apjomā sniedzis “Goda grobiņnieks” – pensionēts pedagogs un mecenāts Sigmunds Landa. Sadarbība ar skolotāju no Norvēģijas S. Landu grobiņniekiem sākusies 1995. gadā, kad viņš mācījis angļu valodu. Pēc tam S. Landa kopā ar dzīvesbiedri Annu Lisi ar stipendijām atbalstījuši jauno grobiņnieku izglītošanos. Nu norvēģis nolēmis dot savu artavu pilsētā tik nepieciešamā instrumenta iegādei.

Ar šo naudu gan būs par maz, tāpēc tiks lūgts atbalsts arī no vietējiem uzņēmējiem, pašvaldība pārskatīts savas finansiālās iespējas, stāsta Grobiņas novada domes priekšsēdētājs Aivars Priedols. Cerams, līdz septembrim finansējumu izdosies atrast un varēs nopirkt jaunas digitālās klavieres.

Digitālās klavieres nav sintezators, skaidro mūzikas skolotāja un diriģente Anita Elere. Viņa spriež, ka skanējums šādām klavierēm varētu būt labs, tikai pianistiem būs jāpielāgojas, jo spēlēšana prasa īpašu piesitienu.

Šāda instrumenta pavadījumā jau ir bijis jādzied, atceras kordiriģente. Piemēram, Nīgrandes baznīcā skanējis labi, toties citur koru skatē koncertmeistari bijuši visai satraukušies, ka jāspēlē digitālās klavieres. Taču arī mūziķiem jāiet laikam līdzi un jāpielāgojas, būs jāpierod pie moderna instrumenta, nosmaida diriģente.

Vēl gan vajadzētu padomāt par piemērotāko klavieru atrašanās vietu, lai tas būtu pieejams gan skolēniem, gan pašdarbniekiem, uzskata A. Elere.