Rekurzeme.lv ARHĪVS

Orķestris atgriežas no Igaunijas

2010. gada 27. jūlijs 13:03

398
Orķestris atgriežas no Igaunijas

Ar lieliem panākumiem pagājušās nedēļas nogalē no Igaunijas ir atgriezies Liepājas simfoniskais orķestris (LSO), kas piedalījās VII Starptautiskajā Dāvida Oistraha festivālā Pērnavā.

Šī bija pirmā reize, kad orķestris piedalījās šajā festivālā. Lielā mērā tas notika, pateicoties ciešai sadarbībai ar Valsts akadēmisko kori (VAK) “Latvija", kas kopā ar orķestri uzstājās divos festivāla koncertos.

Ar VAK “Latvija", Vācijas un Dienvidkorejas solistiem orķestris piedalījās 20. jūlija Operas Galā programmā, kuru diriģēja talantīgais igauņu diriģents Mihkels Kjutsons /Mihkel Kütson/.  Bet 23. jūlija festivāla noslēguma koncertā Liepājas simfoniskajam orķestrim bija unikāla iespēja spēlēt festivāla īpašā viesa, viena no ievērojamākiem Eiropas komponistiem – Krištofa Penderecka /Krzysztof Penderecki/, vadībā.

Tāpat orķestrim bija iespēja uzstāties ar lielisko igauņu diriģentu Tonu Kaljusti /Tõnu Kaljuste/ un festivāla māksliniecisko direktoru un čellistu Allaru Kāsiku /Allar Kaasik/, kurš noslēguma koncertā kopā ar Liepājas simfonisko orķestri spēlēja solo. Viņš veltīja vislabākos atzinības vārdus orķestra profesionālai sagatavotībai un atzina, ka labprāt sadarbotos ar orķestri arī nākotnē, gan festivāla ietvaros, gan iespēju robežās arī citos Eiropas Savienības projektos.

Dāvida Oistraha Festivāls ir Igaunijas, Somijas un Latvijas kopprojekts, kas notiek ar Eiropas Savienības Interreg VI A Programmas atbalstu. Festivāls kopš 2004. gada notiek Pērnavas jaunajā koncertzālē, kas ir nākamās Liepājas koncertzāles līdzīgs modelis, kur zem viena jumta apvienotas vairākas kultūras iestādes, tostarp orķestris un mūzikas vidusskola.