Rekurzeme.lv ARHĪVS

Grobiņas novadā uzsāk labības pļauju

Sarmīte Štrausa

2010. gada 23. jūlijs 14:27

1128
Grobiņas novadā  uzsāk labības pļauju

Pēc veciem ticējumiem uz Jēkabiem jau pienākoties cept pirmo maizi no jaunā rudzu kūluma. Mūsdienu zemnieku laukos pirmie gatavi nāk ziemas mieži un rapsis, bet arī rudzu vārpas jau nolīkušas no nobriedušo graudu svara.

“Vēl jau nevar pateikt, kāds izrādīsies kopējais iekūlums, bet lauki izskatās labi,” pēc pirmo bunkuru iztukšošanas piekabē, ceturtdienas pēcpusdienā teica Edgars Cīrulis.

Iemēģināt kombainu viņš sācis ziemas miežu laukā. Šo kultūru saimnieks pērn savos laukos sējis pirmoreiz un šķirnēm ‘Campus’ un ‘Amadeus’ atvēlējis četrus hektārus. “Vienmēr jau gribas pamēģināt ko jaunu,” viņš saka. Pavisam saimniecībā graudaugu platības krietni pārsniedzot simts hektārus. Drīzumā kuļams nākšot arī rapsis, pēc tam rudzi un kvieši.
Šo kūlumu viņš vedīšot kaltēt uz Dubeņiem, bet arī paša saimniecībā esot kalte. Daļu ražas E. Cīrulis nogādāšot uz kooperatīvu “Durbes grauds”, jo esot arī tā biedrs.

“Zemniekam jau prieks par ražu un ziņām, ka labības iepirkuma cenas šogad būs augstākas nekā pērn, bet tāpēc jau nevar gaidīt dižus ienākumus. Uzreiz jau degvielas, minerālmēslu un ķimikāliju tirgotāji arī piemet cenu savai precei, Zemnieks atkal paliek “pa nullēm”,” saka E. Cīrulis.